Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ομηρεία” Βελκουλέσκου στις Βρυξέλλες – Το μήνυμα Τσίπρα που πέρασε στα ψιλά

“Ομηρεία” Βελκουλέσκου στις Βρυξέλλες – Το μήνυμα Τσίπρα που πέρασε στα ψιλά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μνημόνιο, Ντέλια Βελκουλέσκου,

Να απεμπλακούν από το παιχνίδι καθυστερήσεων που εκτιμάται ότι παίζει εδώ και καιρό το Ταμείο σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης και να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στις εκκρεμότητες για το SLA επιχειρούν οι τρεις Έλληνες υπουργοί, οι οποίοι παραμένουν στις Βρυξέλλες μετά το χθεσινό Eurogroup.

Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα προσδοκά να υπερκεράσει τα διαρκή προσκόμματα που προβάλλει το Ταμείο μέσω της Ντέλιας Βελκουλέσκου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε το λεγόμενο Brussels Group σε ανώτατο επίπεδο, μεταφέροντας επί της ουσίας το τεχνικό επίκεντρο της διαπραγμάτευσης στη σφαίρα του πολιτικού.

Στόχος είναι, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, να υπάρξει εντατική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να καταστεί εφικτή μίας τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, προκειμένου εν συνεχεία να κλείσουν και τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για να “κλειδώσει” και η συνολική συμφωνία που επιδιώκει η Αθήνα.

Το… κλειδί πάντως, των εξελίξεων ίσως και να κρύβεται σε κάτι που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη χθες στο Μαξίμου. Κάτι που ξεχάστηκε στην πορεία της ημέρας, λόγω των ειδήσεων από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε μαζί του, δήλωσε αισιόδοξος ότι «πάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωση που μετέφερε εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στους δημοσιογράφους. Και αυτή ήταν η πιο σημαντική δήλωση της ημέρας.

Σχετικά άρθρα