Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικίνδυνη για την εθνική μας ασφάλεια η πολιτική “κατευνασμού” προς την Τουρκία

Επικίνδυνη για την εθνική μας ασφάλεια η πολιτική “κατευνασμού” προς την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Κυπριακό Ζήτημα, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Χρήστος Ροζάκης,

Το άρθρο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Χρήστου Ροζάκη, στα «ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου», για τις δυνητικές συνέπειες, από την τουρκική πολιτική, θα έπρεπε να ηχήσει σαν ένα δυνατό «σήμα συναγερμού», προς το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, γράφει ο Λευτέρης Κανάς στην εφημερίδα Kontra News.

Ο διακεκριμένος καθηγητής, που κανείς δε θα μπορούσε να του προσάψει εθνικιστικά σύνδρομα, επισημαίνει δύο στοιχεία, που αναδεικνύουν την ένταση, αλλά και το εύρος της τουρκικής επιθετικότητας και τους δυνητικούς κινδύνους που αυτή συνεπάγεται:

Στη μονομερή αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη από τις ενδοκυπριακές συνομιλίες.

Παρ’ ότι ο ορθογράφος στέκεται επικριτικά στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, για ένταξη του «Τόμου» του «Ενωτικού Δημοψηφίσματος» του 1950, στα σχολικά βιβλία, εκτιμά εντούτοις ότι επρόκειτο για πρόσχημα και προσχεδιασμένη αποχώρηση, που οφείλεται σε παρέμβαση της Άγκυρας.

Ελπίζουμε να το συνεκτιμήσουν οι «ειρηνόφιλοι» σε Αθήνα και Λευκωσία, ζητούν εδώ και τώρα λύση, παραβλέποντας -το λιγότερο- τα πραγματικά δεδομένα.

Το δεύτερο στοιχείο, στο οποίο στο οποίο στέκεται ο καθηγητής και το οποίο, επίσης, παραβλέπεται από τους «οπαδούς του κατευνασμού», είναι ότι η, ούτως ή άλλως, δηλωτική της «αναθεωρητικής» στρατηγικής της Άγκυρας, θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει «αναβαθμιστεί» σε διεκδίκηση, σχεδόν, του συνόλου των νησίδων και βραχονησίδων, στο Αιγαίο, ως αμιγώς τουρκικών!

Το πλήθος των δηλώσεων, από την κορυφή, μάλιστα, της πολιτειακής και πολιτικής πυραμίδας, στην Άγκυρα, δε θα πρέπει να αφήνουν, άλλωστε, την παραμικρή αμφιβολία.

Αποκορύφωμα της τουρκικής θρασύτητας υπήρξε η δήλωση κυβερνητικού βουλευτή, που «έψεξε» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή επισκέφθηκε την Ψέριμο, επειδή, κατ΄ αυτόν, το ακριτικό νησί είναι τουρκικό!

Θα το επαναλάβουμε: Ακόμη κι αν υιοθετήσουμε την εκδοχή της ρητορικής έξαρσης, για εσωτερική κατανάλωση, ενόψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, ας έχουμε, πέραν των άλλων, υπόψη, το «νόμο των ακούσιων συνεπειών», δηλαδή τον κίνδυνο «ατυχήματος», που επισημαίνει και ο κ. Ροζάκης.

Πολλώ μάλλον, όταν η «βεντάλια» της τουρκικής επιθετικότητας δεν εξαντλείται στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ενώ αγγίζει και το βαλκανικό μας περίγυρο.

Προχθές, μόλις, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατήγγειλε ευθέως την Άγκυρα, ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας στις βουλευτικές εκλογές μέσω του γνωστού φιλοτουρκικού κόμματος, ενώ νωπές είναι οι καταγγελίες -σε υψηλότατο επίπεδο- σε Τίρανα και Σκόπια, για υποδαύλιση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Τουλάχιστον, ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά…, καταλήγει το δημοσίευμα της Kontra News.

Σχετικά άρθρα