Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Νικολόπουλος: Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια

Νίκος Νικολόπουλος: Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Νίκος Νικολόπουλος, Τουρκία,

Η κατάφωρα αμυντική πολιτική, αναποτελεσματική πολλές φορές, έναντι της Τουρκίας έχει αποδειχθεί ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γράφει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρασκήνιο” το Σάββατο και συνεχίζει:

Ένα πρόσφατο άρθρο του γνωστού καθηγητή Αγγέλου Συρίγου, που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν’ ακυρώσουμε τους τούρκικους λεονταρισμούς και συνολικά την πολιτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Από την ώρα που συνειδητά και παρατεταμένα ο Ερντογάν αμφισβητεί το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, είναι υποχρέωσή μας να επικαλεσθούμε και να αξιώσουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Με άλλα λόγια, είναι καιρός να μιλήσουμε για το μεγάλο ταμπού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο δικαίωμα που δίνει το Διεθνές Δίκαιο και έχει ασκηθεί από όλα σχεδόν τα παράκτια κράτη στον κόσμο (148 συνολικά), πλην της Ελλάδος.

Με την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, οι περισσότερες από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο θα τερματισθούν ή θα καταστούν άνευ σημασίας.

Στο παρελθόν δεν προχωρήσαμε σε αύξηση των χωρικών υδάτων για διαφόρους λόγους.

Η μεγάλη σκιά πίσω από την αδράνεια ήταν πάντα η απειλή πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας. Παράνομη μεν, αλλά δεν μπορούσε να μη ληφθεί υπ’ όψιν.

Αυτή είναι και η ουσιαστική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Εκεί που έχουν (έχουμε) φτάσει τα πράγματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση αύριο το πρωί.

Πρέπει να προηγηθεί συστηματική ενημέρωση των παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής που χρησιμοποιούν το Αιγαίο είτε εμπορικά είτε στρατιωτικά και να βρεθούν σύμμαχοι.

Στον σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνονται η παροχή διευκολύνσεων για τη ναυσιπλοΐα (που θα περιλαμβάνουν και την Τουρκία), τυχόν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα αλλά και η πρακτική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Η χάραξη, λοιπόν, εξωτερικής πολιτικής οφείλουμε να διακατέχεται από ρεαλισμό αλλά και από αυτοπεποίθηση, όροι που εξέλειπαν από την ελληνική πλευρά εδώ και δεκαετίες.

Με συμφωνία της πλειονότητας των μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει ο σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία.

Ας αφήσουμε την καταστρεπτική πολιτική του κατευνασμού κι ας δουλέψουμε εντός NATO και Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για την επίτευξη του στόχου της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, πράγμα που δικαιούται η χώρα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, καταλήγει ο Νίκος Νικολόπουλος υιοθετώντας ουσιαστικά το άρθρο του Άγγελου Συρίγου.

Σχετικά άρθρα