Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό πόκερ εκτός, μασάζ εντός και “ξύλο” με τη ΝΔ για τη συμφωνία

Σκληρό πόκερ εκτός, μασάζ εντός και “ξύλο” με τη ΝΔ για τη συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βασίλης Κικίλιας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων μεχρι και την 20η Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να γεφυρώσει τις διαφορές που εντοπίζονται κυρίως στα εργασιακά (απόλυτο χάος με το ΔΝΤ) και αφετέρου να κατευνάσει το κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη χθεσινή έντονη τηλεμαχία με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, υπογράμμισε εμφατικά πως η αξιολόγηση θα κλείσει και στόχος είναι μία συνολική συμφωνία που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα και την ανάκαμψη στην οικονομία.

Ωστόσο, τα κενά στο θέμα των εργασιακών με το ΔΝΤ αλλά και σε επιμέρους αντίμετρα δείχνουν πως το επικείμενο Eurogroup πιθανότατα να μην είναι αυτό που θα δώσει το πράσινο φως για το Staff Level Agreement, με τον υπουργό Επικρατείας να αποφεύγει να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αν και από πολλούς αυτό ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία νέων μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση με τον βέλτιστο τρόπο και να μην υπάρξουν νέες χρονοτριβές.

Τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται πως είναι κρίσιμα, δεδομένου ότι θεωρείται πιθανό να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες συνάντηση όλων των μερών της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κορυφής, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης για να ξεκολλήσει η διαβούλευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ετοιμάζεται να ανασύρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους των Θεσμών και Ευρωπαίους ηγέτες, με ορίζοντα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

Μασάζ στο εσωτερικό

Παράλληλα, δεδομένου ότι ουδείς στο Μαξίμου λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα σενάρια για “Κούγκι” και μη κλείσιμο της αξιολόγησης, ήδη χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν την ΕΠΕΚΕ οικονομίας και εργασίας, σε μία προσπάθεια να δώσουν ένα στίγμα για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αλλά και να κατευνάσουν την εύλογη ανησυχία των βουλευτών, εξαιτίας και της σωρείας δημοσιευμάτων που πολλές φορές δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο όροφο της Βουλής αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Από αρκετούς βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση εκφράστηκε αγωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της πορείας των διαπραγματεύσεων, «με στόχο να κλείσουν τα τεχνικά θέματα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος». Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και τα αντίμετρα και ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται σε ισορροπία και εφαρμόζονται ταυτόχρονα».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ως προς το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό περιγράφεται ως κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας να γίνει εφικτό να ισοσταθμιστεί η αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής και να υπάρξει εφαρμογή βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου.

Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προχωρούν μαζί μέτρα και αντίμετρα, με τους οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να υπάρξει και αναπτυξιακή προοπτική.

«Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη μία μικρή μειοψηφία βουλευτών που έχει σηκώσει τους τόνους – περισσότερο για εσωκομματική κατανάλωση σύμφωνα με πολλούς – έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook ο Δημήτρης Παπαδημούλης: Κανείς από τους 153 βουλευτές δεν σκοπεύει να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για να έλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, όπως διαφάνηκε και από την εξαιρετικά υψηλών τόνων τηλεμαχία, από την οποία κατά γενική ομολογία βγήκε κερδισμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έναντι του Βασίλη Κικίλια και των φωτογραφιών του, το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς τη ΝΔ, ποντάροντας στο στρατηγικό της αδιέξοδο με δύο βασικά όπλα:

Αφενός την πλήρη ταύτιση, κυρίως δε στα εργασιακά, με τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ (απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, πλήρη απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας), οι οποίες προκαλούν ούτως ή άλλως και εσωτερικούς τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση και αφετέρου στην έλλειψη αντιπολιτευτικού αφηγήματος της Πειραιώς μετά και το νέο ναυάγιο στο σενάριο αποτυχίας για να προκληθούν εκλογές.

Σχετικά άρθρα