Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Μητσοτάκη για τα κόκκινα δάνεια και τα προβλήματα τους

Τι είπαν οι τραπεζίτες στον Μητσοτάκη για τα κόκκινα δάνεια και τα προβλήματα τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Κόκκινα Δάνεια, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.), στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ είχε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2016 και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ χαρακτήρισε ως κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Την ανάγκη να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που υπάρχουν για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο επεσήμανε το προεδρείο της ΕΕΤ στη συνάντηση που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο σημαντικότερος ρόλος των ελληνικών τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία, κυρίως με την συμμετοχή τους στην απορρόφηση και διάθεση πόρων από ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και έργων υποδομών από τους διεθνείς επίσημους οργανισμούς, συζητήθηκε σήμερα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ. Αναφορά έγινε ακόμα στη θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην υποστήριξη της προσπάθειας της πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και η ΕΕΤ στην ανακοίνωση της, διαπιστώθηκε ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, κυρίως ως προς την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους πελάτες.

Ως προς την ρευστότητα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιστροφή των εγχώριων καταθέσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, ωστόσο, δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) την επόμενη τριετία. Επίσης, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση αυτών των δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (OCW), η παροχή της αναγκαίας νομικής προστασίας στα εμπλεκόμενα μέρη και η άμεση έναρξη διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι βελτιώσεις αυτές αποσκοπούν στην επαναφορά των βιώσιμων επιχειρήσεων σε καθεστώς πραγματικής εξυπηρέτησης των πάσης φύσεως οφειλών τους, στην αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών, στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, επιτρέποντας στις τράπεζες να διαχειρισθούν τα δάνεια των πραγματικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με υψηλή αίσθηση κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων, εξαγωγικού προσανατολισμού και διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και να ξεκινήσει ένας νέος διατηρήσιμος κύκλος ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

Όπως έχει κατ επανάληψη τονισθεί, παρά την ελληνική κρίση χρέους, οι τράπεζες επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές και είναι σε θέση, σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην επάνοδο της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Νικόλαο Καραμούζη, τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Θωμόπουλο, Βασίλειο Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπυρίδωνα Παπασπύρου και την γενική γραμματέα Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Σχετικά άρθρα