Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς από Αρμενία: “Ελληνική και Αρμενική διασπορά να συνεργάζονται – Ως λαοί αγαπιόμαστε”

Κοτζιάς από Αρμενία: “Ελληνική και Αρμενική διασπορά να συνεργάζονται – Ως λαοί αγαπιόμαστε”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, ο Νίκος Κοτζιάς αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι Ελλάδα και Αρμενία είναι δύο αρχαία έθνη με ανεπίσημες διπλωματικές σχέσεις χιλιάδων ετών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πατροπαράδοτη αγάπη που υπάρχει μεταξύ ελληνικού και αρμενικού λαού και στην ανάγκη να εμβαθυνθούν οι οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Νίκος Κοτζιάς υποσχέθηκε τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Αρμενία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι η ελληνική και αρμενική διασπορά πρέπει επίσης να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ακολουθούν οι σημαντικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έντουαρντ για τη θερμή υποδοχή του εδώ στην Αρμενία και για την συνεργασία μας, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών που είμαστε μαζί στα διεθνή φόρα και τους οργανισμούς.

Σήμερα, όπως και χθες, είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα διμερή και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Όπως γνωρίζετε, γιορτάζουμε φέτος την επέτειο για τα 25 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών μας σχέσεων, αλλά αυτό αφορά μόνο τα σύγχρονα κράτη μας καθώς, όπως συνηθίζω να λέω, ανεπισήμως έχουμε διπλωματικές σχέσεις χιλιάδων χρόνων.

Εξετάσαμε τους τρόπους διεύρυνσης των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Υπάρχουν τρεις ασυμμετρίες στις σχέσεις μας: έχουμε πολύ ισχυρότερα συναισθήματα από αυτό που καταδεικνύει η ρεαλιστική απεικόνιση των σχέσεών μας, γεγονός που σημαίνει ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ως χώρες, αλλά οι σχέσεις μας δεν έχουν εμβαθυνθεί επαρκώς έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, αλλά οι οικονομικές μας σχέσεις εξακολουθούν να μένουν πίσω και, τέλος, είχαμε πάντα τη θέληση να συνεργαστούμε, αλλά από την πλευρά μας, ως Ελλάδα, δεν έχουμε κάνει αρκετά.

Έτσι, συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε.

Θεωρούμε ότι για τους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων υπάρχουν πολλές δυνατότητες, οπότε συμφωνήσαμε να διοργανωθεί, στο τέλος του τρέχοντος έτους, ένα Επιχειρηματικό Φόρουμ, εδώ στο Ερεβάν, όπου θα έρθουν ελληνικές εταιρείες με σκοπό να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, κ.λπ.

Τόσο για εμένα, όσο και για τον Έντουαρντ, οι διπλωματικές σχέσεις δεν αφορούν αποκλειστικά τις οικονομικές συναλλαγές.

Υπάρχουν σχέσεις και σε άλλα πολύ σημαντικά πεδία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Συζητήσαμε, ακόμη, τρόπους για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στον τουριστικό τομέα.

Θέλουμε να δούμε περισσότερους Αρμένιους να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, θέλουμε να δούμε περισσότερους Έλληνες να επισκέπτονται την όμορφη Αρμενία.

Διερευνήσαμε, επίσης, τρόπους συνεργασίας αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα, της εμβάθυνσης της σχέσης ΕΕ-Αρμενίας.

Όπως γνωρίζετε, είμαστε ένα από τα αρχαιότερα μέλη της ΕΕ, με σημαντική παράδοση και εμπειρία.

Θέλουμε να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μας πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι να γίνουν κοινές προσπάθειες σχετικά με το καθεστώς θεωρήσεων, ούτως ώστε να εγκαινιαστεί, εκ μέρους της ΕΕ, ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους πολίτες της Αρμενίας.

Επιπρόσθετα, συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της αρμενικής Διασποράς.

Μπορεί να μην είμαστε δύο μεγάλες χώρες από άποψη μεγέθους -ενδεχομένως να μας χαρακτήριζα μικρού ή μεσαίου μεγέθους- αλλά έχουμε πολύ σημαντικές Ομογένειες.

Η συζήτηση μας επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα πέραν της διμερούς συνεργασίας.

Συζητήσαμε για σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, όπως το Κυπριακό και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ως προς το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Συμπροεδρία της Ομάδας του Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα των περιοχών που διέρχονται περιόδους κρίσεων.

Για ακόμη μια φορά, Έντουαρντ, καλέ μου φίλε, σε ευχαριστώ πολύ για τις συνομιλίες μας και για όσα έχεις κάνει με σκοπό την βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και στον λαό της Αρμενίας.

Σας ευχαριστώ !

Σχετικά άρθρα