Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με πρόοδο και τρία “αγκάθια” αναχωρούν οι θεσμοί – Συνέχεια με τηλεδιασκέψεις

Με πρόοδο και τρία “αγκάθια” αναχωρούν οι θεσμοί – Συνέχεια με τηλεδιασκέψεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Ντέλια Βελκουλέσκου, Τρόικα,

Ολοκληρώθηκε και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Hilton χωρίς να επέλθει συμφωνία στα τρία μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τους Θεσμούς να αναχωρούν  από την Αθήνα, αφού το βράδυ της Πέμπτης θα πάρουν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στο EWG.

Οι επαφές για τα ανοικτά μέτωπα θα γίνουν σε προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις με σκοπό να υπάρξει ενδεχομένως πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Oι εκκρεμότητες

Μετά το τέλος της συνάντησης, κυβερνητική πηγή μίλησε για σημαντική πρόοδο σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:

Α) στο μέγεθος του πακέτου,
Β) στη μορφή των αντίμετρων
Γ) στα εργασιακά

Η θέση των δανειστών παραμένει για συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020), ενώ απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακό αντίμετρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση. Επιμένουν στη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Σχετικά άρθρα