Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπομόχλιο συμφωνίας στις Βρυξέλλες – Νέα πρόοδος στην Αθήνα

Υπομόχλιο συμφωνίας στις Βρυξέλλες – Νέα πρόοδος στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Σύνοδος Κορυφής,

Την ώρα που η διαπραγμάτευση μετά από πολύ καιρό έχει μπει σε τροχιά και όλες οι πλευρές πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εργάζονται στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Αν και πέραν ενός τετ α τετ με τον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό το πρωί της Παρασκευής δεν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού του πρωθυπουργού, κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο TRIBUNE τόνιζε πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν εκτός προγράμματος συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, προκειμένου να εμπεδωθεί η βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στόχος παραμένει η συνολική συμφωνία ώστε να μην υπάρξει όπως γινόταν από παλαιότερες κυβερνήσεις απλά μία ανάσα κάποιων μηνών αλλά να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας. Για αυτό το λόγο και τονίζουν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία που επιδιώκεται, αν και ουδείς αμφισβητεί πως έχει δυσκολίες, είναι ενταγμένη σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, θέμα το οποίο εξάλλου απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη και την ανάσχεση της ανεργίας με ενεργητικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Staff Level Agreement φαίνεται πως μέχρι το Eurogroup της 20 Μαρτίου μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο πλέον το μεγάλο βάρος παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, πέφτει στον δεύτερο πυλώνα που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να διασφαλιστεί και η είσοδος της χώρας στο QE.

Στο κομμάτι των πλεονασμάτων, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αποκρουστεί η γερμανική θέση για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα χρόνια, κάτι το οποίο θεωρείται εφικτό από την ελληνική πλευρά, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο, μετά και το τετ α τετ Μέρκελ Λαγκάρντ δείχνει έτοιμο να υποχωρήσει στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, παρά τις αντιδράσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νέα πρόοδος στο Χίλτον – Κλείδωσε και ο εξωδικαστικός

«Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», ανέφερε στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι και οι χθεσινές διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε επιπλέον συγκλίσεις. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια -δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Οι χθεσινές συζητήσεις κράτησαν πάνω από 7 ώρες και κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προσέγγιση αναφορικά με τα αντίμετρα, αλλά και τον μηχανισμό πρόβλεψής τους.

Διαφωνίες στα εργασιακά

Στον αντίποδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν μεγάλες διαφωνίες στο θέμα των εργασιακών, με το ΔΝΤ να μην κάνει βήμα πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες ώρες των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε κυβερνητική πηγή, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι θα «κουρεύεται» τελικά σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, ανέφεραν ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το αφορολόγητο.

Εν τω μεταξύ, ως θετική ένδειξη λογίζεται η παραμονή των θεσμών στην Αθήνα και σήμερα, καθώς έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για τις 14:00, οπότε οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στο σημερινό EwG, το οποίο διεξάγεται στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Όπως προκύπτει από πολλές πλευρές, στόχος είναι το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων από τα ανοικτά θέματα.

Σχετικά άρθρα