Απειλές κατά της ζωής του κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή Τύπου, σήμερα Τρίτη, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα τεκταινόμενα σε αυτή την περιοχή του, με αιτία το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.
Ο Α. Βασιλόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως υπογράμμισε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για συκοφάντησή του, παραποίηση ή και σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας ακόμη.
Ο Α. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι ο δήμος ζητά συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο του νέου γηπέδου και επανέλαβε ότι οι υπηρεσίες του δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να εγκρίνει τις υψομετρικές μελέτες, κατηγορώντας γι΄ αυτό την Περιφέρεια και την ΑΕΚ.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι απευθύνεται πρώτα στην πολιτεία, μίλησε για λύσεις που πάντα υπάρχουν και κατήγγειλε κλίμα τρομοκρατίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Η προπαγάνδα, η ψευδολογία, έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Έχω χαρακτηριστεί βαμμένος Ολυμπιακός, άνθρωπος του Μαρινάκη, στοχοποιώντας με στον ακραίο φανατισμό. Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Όταν τελειώνει το παραμύθι, αρχίζει το ιδεολόγημα για τις ιδεοληψίες μας απέναντι στις επενδύσεις», σχολίασε.
Αφού αφηγήθηκε το ιστορικό της υπόθεσης, εξήγησε ότι «λέγαμε και λέμε “ναι” στο γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά ζητήσαμε κάποια πράγματα. Τροποποίηση στο ύψος του γηπέδου και των όψεων. Το ύψος είναι 28 μέτρα. Επαρκή χώρο στάθμευσης. Για ένα τέτοιο γήπεδο, απαιτούνται χώροι στάθμευσης για 3.000 αυτοκίνητα».
Και συνέχισε:
«Στην αρχική εισήγηση που παρουσιάστηκε το σχέδιο του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια υπήρχαν 2.000 χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο κύριος Αλεξίου δεσμεύτηκε πως θα στεγάσει όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα, κάτι που αναιρέθηκε αργότερα. Η ΑΕΚ δεσμεύτηκε να αναλάβει τα έξοδα ανάπλασης του Άλσους, κάτι όμως το οποίο θα κάνει ο δήμος».
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, είπε:
«Όποια άποψη κι αν έχει η δημοτική αρχή, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο. Η υπηρεσία μας όταν έχει στα χέρια της αυτά που ζητά θα κάνει αυτά που πρέπει. Θέλω να καταστεί σαφές πως ο δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αν θέλουν να προχωρήσουν χωρίς καμία βελτίωση ας το κάνουν, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για όσα προβλήματα προκύψουν στην πόλη απ΄ αυτό».
Αναλυτικά η συνέντευξη
– Έχετε δεχθεί απειλές για την ζωή σας;
«Είναι εκατοντάδες οι απειλές. Που άλλοτε εντείνεται και άλλοτε γίνεται συχνότερο. Στην τρομοκρατία δεν θα υποκύψουμε. Εμείς έχουμε αυτές τις θέσεις για το γήπεδο και το άλσος. Τα υψομετρικά είναι άλλο πράγματα, που όταν και αν προσκομιστούν τα έγγραφα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προβεί στις διαδικασίες».
-Η Περιφέρεια είναι εκείνη που ευθύνεται για τα υψομετρικά και όχι ο δήμος; Οι κάτοικοι που προσέφυγαν και δέχθηκαν επιθέσεις, είναι κάτοικοι Νέας Φιλαδελφείας;
«Η διαδικασία για τα υψομετρικά, είναι συγκεκριμένη. Ο δήμος γνωμοδοτεί, η Περιφέρεια εγκρίνει. Υπάρχει έλλειψη στοιχείων. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη οριστική μελέτη. Η μελέτη είναι μια δωρεά της Δικέφαλος ΑΕ που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια. Δεν έχει προχωρήσει στην οριστική μελέτη η Δικέφαλος. Και δεν έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσο για τους 17 που ρωτάτε, τυχαίνει να γνωρίζουμε κάποιους απ΄ αυτούς. Και είδαμε κι εμείς ότι κάποιοι δεν είναι κάτοικοι. Εμάς μας προβληματίζει περισσότερο πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη, όταν ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ, δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας».
-Ποιος πυροδοτεί την κατάσταση;
«Είχαμε ένα αναβληθέν Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε να δοθούν 200 χιλιάδες ευρώ για χώρους αθλητισμού στον δήμο μας. Αυτά εξαφανίστηκαν. Και παίχθηκε το θέμα της παραχώρησης γηπέδου μπιτς βόλεϊ. Ζητάμε την αντιστάθμιση του πρασίνου που χάθηκε, με την παραχώρηση ενός χώρου για αθλητικές δραστηριότητες».
-Τελικά το θέλετε το γήπεδο της ΑΕΚ;
«Αν θέλαμε να είμαστε εναντίον του γηπέδου, θα προσφεύγαμε εναντίον της άδειας του γηπέδου. Σεβόμαστε πάντως την απόφαση του ΣτΕ και ζητάμε την αντιστάθμιση των στρεμμάτων που χάσαμε. Το γήπεδο το θέλουμε, η ΑΕΚ είναι κομμάτι της πόλης, αρνηθήκαμε εισηγήσεις να φύγει η ΑΕΚ και να πάει σ΄ άλλο χώρο. Δεν θα είμαστε η δημοτική αρχή που δεν θα αφήσει την ΑΕΚ να φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πάνω στην μελέτη συντάσσουμε την οριστική μελέτη, πάνω στην οποία γίνεται το έργο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι μια υπογειοποίηση, άρα θα απαιτηθούν υδραυλικά. Ανάλογα από τα ευρήματα θα γίνει η οριστική μελέτη, που θα καθορίσει την οριστική στάθμη του δρόμου. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου κάνει καλά την δουλειά της. Αν υπήρχε οριστική μελέτη, σε δυο μέρες θα έπαιρνε την έγκριση».
-Έχετε σκοπό να κάνετε δεύτερη προσφυγή;
«Αυτό το οποίο προσπαθώ να καταστήσω σαφές είναι πως το σχέδιο αυτό, για εμάς, έχει προβλήματα. Όμως επιμένουμε να λέμε ”ναι” στο γήπεδο. Και εξακολουθούμε να ζητάμε από την πολιτεία τροποποιήσεις για να είναι βιώσιμο το έργο για την πόλη».
-Η κίνηση της ΑΕΚ να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο σχέδιο δεν ήταν κίνηση συναίνεσης από την πλευρά της ΑΕΚ; Υπήρξαν κάποιες επαφές το τελευταίο διάστημα;
«Ακόμα η απόφαση του ΚΕΣΑ δεν μας έχει κοινοποιηθεί και τυπικά, επομένως δεν έχουμε δει αυτές τις αλλαγές. Σε πρώτο άκουσμα, είμαστε θετικοί, γιατί είναι πράγματα που και εμείς ζητούσαμε. Στον βαθμό που έχουν υπάρξει αλλαγές, είναι προς το συμφέρον της πόλης. Μ’ αυτό το κλίμα, είναι δύσκολο να υπάρξουν επαφές.
Στον βαθμό που το κλίμα ηρεμήσει. Στον βαθμό που κάνει σοβαρές αλλαγές η κυβέρνηση και αν δείξει διάθεση η ΑΕΚ για διάλογο, εμείς είμαστε ανοικτοί».
-Είναι πολιτική πράξη η νέα προσφυγή στο ΣτΕ;
«Αυτό που είπα και θέλω να γίνει κατανοητό είναι πως ο δήμος έχει κάποια αιτήματα. Αυτά θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε, για να γίνουν πράξη. Πολιτικά. Αν ήθελα να πω νομικά, θα έλεγα νομικά».
-Υπάρχουν φόβοι για επεισόδια;
«Φυσικά και υπάρχει φόβος. Ήδη υπάρχουν επεισόδια. Προσπαθούμε να ρίξουμε τους τόνους, αλλά πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όλοι μπορούν να φωνάξουν, αλλά όχι να απειλούν».
– Συμφωνείτε με την υπογειοποίηση;
«Η υπογειοποίηση έχει διπλή διάσταση. Έχει δυο αρνητικές συνέπειες. Στα σημεία βύθισης δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην κίνηση των πεζών και έρχεται ως συνέπεια να δημιουργήσει μεγάλη κίνηση σε σημεία της πόλης. Αυτό που έχω προτείνει είναι να φτιαχτούν ράμπες εισόδου στα υπόγεια πάρκινγκ».