Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τα νεύρα “σπασμένα” ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κοτζιά – Τι απάντησε το ΥΠΕΞ

Με τα νεύρα “σπασμένα” ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κοτζιά – Τι απάντησε το ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν να μην τα κατανοεί, σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο καθείς και το μέτρο του», κατέληξε το ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αν το καθήκον του αρχηγού του τουρκικού γενικού Επιτελείου ήταν να πατήσει στα Ίμια, θα το είχε κάνει», σχολιάζοντας αναφορά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία της τουρκικής κανονιοφόρου σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

Επίσης, αναφέρθηκε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ τόνισε ότι «αυτό δεν μας προκαλεί απορία», προσθέτοντας πως «ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πίσω από όλα τα βάσανα και τις αιματοχυσίες βρίσκονται οι ενέργειες των ανθρώπων που ονειρεύονται την Ένωση (σ.σ. με την Ελλάδα)».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι καλό το ότι ο κ. Κοτζιάς λέει δημόσια ότι είναι στην ίδια γραμμή με Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, για να προσθέσει: «Λένε πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με σημερινές δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu

Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου

Το πρακτορείο Anadolu σε δημοσίευμα με τίτλο «Σκληρή απάντηση από τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στον Έλληνα ομόλογό του» φιλοξενεί τις απαντήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβουσογλου σε ερωτήσεις ανταποκριτή του πρακτορείου αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με το ζήτημα των Ιμίων ο Τσαβούσουγλου είπε:

«Ο Κοτζιάς δυστυχώς μιλάει προκλητικά. Είπε ότι ο Τούρκος Α/ ΓΕΕΘΑ και να ήθελε δεν θα μπορούσε να βγει στα Ίμια. Αν το καθήκον του ήταν να βγει, θα έβγαινε. Να μην ξεχνάτε, εμείς βγήκαμε πάντα εκεί όπου έπρεπε να βγούμε. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και για τα Ίμια».

Ως απάντηση σε σχόλια του Έλληνα Υπουργού για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις δυνάμεις ασφαλείας και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ο Τούρκος Υπουργός είπε τα ακόλουθα:

«Του συστήνω ιδιαιτέρως να παρακολουθεί πιο στενά τις επιτυχίες που έχουμε εξασφαλίσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στον αγώνα εναντία στην τρομοκρατία και να μην κάνει λανθασμένες αξιολογήσεις ως προς τις ικανότητες των ΤΕΔ.

»Στην Γενεύη του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να ασχολείται με υποθέσεις που δεν του πέφτει λόγος, του το λέω για μία ακόμα φορά.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού ότι ακολουθούν πάντα την ίδια γραμμή με τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε τα εξής:

«Αυτό το βλέπαμε αλλά ήταν καλό που το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος. Λένε δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι».

Συνέχισε ως ακολούθως:

«Αν η Τουρκία ήταν μία χωρά που θα ήθελε να επωφεληθεί από την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

»Αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα ενθαρρύναμε κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο Τούρκους να πηγαίνουν στην Ελλάδα.

»Δεν θα κρατούσαμε για χρόνια περιορισμένες τις δραστηριότητες μας στο Αιγαίο, παρά τις όλες προκλήσεις.

»Αυτές οι δηλώσεις είναι μακριά από την έκφραση ευγνωμοσύνης και γράφονται λανθασμένα στην ιστορία».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θεωρεί σωστές τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών:

«Εμείς έχουμε συνέχεια στο κράτος. Εγώ δεν θα κάνω αυτό που έκανε εκείνος, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για αυτές τις επαφές. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ποιος κάνει τι.

»Αλλά αν αυτό επιθυμεί δεν θα αποφύγω έναν τέτοιο διάλογο. Το λέγαμε πάντα, στο Αιγαίο υπάρχουν αρκετά αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα. Τμήμα αυτών πηγάζει από διαφορές στην ερμηνεία ορισμένων συνθηκών. Εμείς συζητάμε ανεξαιρέτως όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα.

»Αυτό το κάνουμε προκειμένου αυτές οι διαφωνίες να επιλυθούν δια της ειρηνικής οδού. Εμείς δεν κάναμε, και δεν θα κάνουμε αυτές τις συναντήσεις υλικό για εσωτερική κατανάλωση. Και ο Κοτζιάς να μην τις κάνει. Αυτές είναι τόσο σοβαρές και λεπτές υποθέσεις που δεν πρέπει να αποτελούν θέμα συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους. Ο Κοτζιάς ας επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Κοτζιά για τους 8 αξιωματικούς σχολίασε τα εξής:

«Δεν θα δίνανε λέει άδεια για προσγείωση αν γνώριζαν ποιοι επέβαιναν στο ελικόπτερο που μετέφερε τους φυγάδες προδότες στην Ελλάδα.

»Είναι λέει εναντίον του πραξικοπήματος αλλά δεν μπορούν λέει να παρέμβουν στο δικαστήριο.

»Είναι λυπηρό, αν μόνο αυτό έχουν να πουν για αυτά που έκαναν και που δεν έκαναν σχετικά με τους υπεύθυνους της προδοσίας που έγινε εναντίον του Συντάγματος, του βομβαρδισμού της Βουλής, με αυτούς που επιβουλεύτηκαν την ζωή του Προέδρου και του πρωθυπουργού μας, που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό των πολιτών.

»Επομένως, θα κάνω την εξής ερώτηση: Σε ποια καλή σχέση γειτονίας και φιλίας και σε ποια δικαιοσύνη και δίκαιο ταιριάζει η παρεμπόδιση από μέρους της Ελλάδας της δίκης των προδοτών πραξικοπηματίων για τα αδικήματα που διέπραξαν;

»Δυστυχώς, αυτή η στάση δεν μας εκπλήσσει. Ο εγκέφαλος του PKK ο οποίος βρίσκεται τώρα στην φυλακή ήταν κάποτε υπό την προστασία της Ελλάδας και τελικά το ελληνικό κράτος τον είχε κρύψει στο σπίτι του Πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι.

»Οι τρομοκράτες του DHKP-C που προσπαθούν να βλάψουν το τουρκικό κράτος κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Και δεν αναφέρομαι καν σε παλαιότερα θέματα (Asala/17 Νοέμβρη). Το ιστορικό της Ελλάδας στο θέμα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είναι γνωστό και όσο πάει χειροτερεύει».

Ο Τσαβούσουγλου σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις για την «Τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη είναι ενδεικτικές» είπε τα παρακάτω:

«Αντί να διορθώνουν τις πολιτικές που δημιουργούν εμπόδια στην χρήση των πιο φυσικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των μελών της μειονότητας διασπώντας την.

»Οι λανθασμένες πολιτικές ως προς τις μειονότητες έχουν εντοπιστεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Κοτζιά για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

«Στην βάση όλου του αίματος που έχει χυθεί, όλου του πόνου, βρίσκεται η ‘Ένωση’ και οι δράσεις όσων είχαν την εμμονή με το όνειρο της Ένωσης.

»Ενώ έχει έτσι η κατάσταση, η προσπάθεια του Κοτζιά να μειώσει την σημασία της (απόφασης) και το σχόλιο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις ως δικαιολογία προκειμένου να συνεχίσει την στρατιωτική παρουσία της στο νησί είναι ψέματα, αλλά και ενδεικτικές της νοοτροπίας της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την λύση».

Ο Τσαβούσουγλου κάλεσε τον κ. Κοτζιά να συμπεριφερθεί ως πολιτικός άνδρας και να σκεφτεί την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής αντί να προσπαθεί να αποσπά οφέλη από όσους τρέφονται από την εχθρότητά τους για την Τουρκία, λέγοντας επίσης:

«Σε εμάς οι πολιτικοί που τρέφονται από την εχθρότητα προς την Ελλάδα δεν κερδίζουν πριμ. Όταν αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα πιστεύω ότι θα είμαστε στο σημείο να συζητήσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αλλά μάλλον για αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα».

Στο σχόλιο του κ. Κοτζιά ότι η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε τα εξής:

«Δεν αρμόζει σε έναν υπουργό Εξωτερικών να προσπαθεί να χαρακτηρίσει τις χώρες με τέτοιες ψευδείς και λανθασμένες εκφράσεις. Η Τουρκία είναι ένα ήσυχο κράτος.

»Επιπλέον χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα για την ύπαρξη ηρεμίας και σταθερότητας στην περιοχή και στον κόσμο.

»Και το τουρκικό έθνος ορίζει την κατεύθυνση του κράτους σε αυτόν τον αγώνα και συμβάλει στον αγώνα που διεξάγουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι πολύ πιο σωστό ο Κοτζιάς, να ενδιαφερθεί για την ηρεμία της δικής του συνείδησης και των δικών του ιδεών, από το να ενδιαφέρεται για εμάς».

Σχετικά άρθρα