Με την επί της αρχής συμφωνίας για το περίγραμμα των μέτρων και αντιμέτρων να βρίσκεται ήδη στα “κιτάπια” των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο σκληρό μπρα ντε φερ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για την Αθήνα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως “στόχος παραμένει μία συνολική συμφωνία που θα μπορέσει να εντάξει τη χώρα και τις ελληνικές τράπεζες στο QE της ΕΚΤ”. Για να γίνει αυτό ωστόσο το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου – και ακόμα και αν χαθεί αυτή η προθεσμία υπάρχει νέα συνεδρίαση σε 15 μέρες – το χρέος πρέπει να θεωρείται βιώσιμο.
Παρά τη σπουδή πολλών Μέσων να προεξοφλήσουν “συμμαχία” της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ για “σπρώξιμο” των αποφάσεων για το χρέος για μετά το 2018, ώστε να βολέψει το Βερολίνο και τους Χριστιανοδημοκράτες προεκλογικά, η πραγματικότητα φαίνεται πως απέχει παρασάγγας.
Και τούτο, διότι όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χθες, Τζέρι Ράις, οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος πρέπει να αποσαφηνιστούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις τώρα, και μπορούν να υλοποιηθούν το 2018.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με την επικεφαλής του Ταμείου, μία μέρα πριν το ραντεβού στο Βερολίνο και μία μέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.
Επισημαίνεται ότι σε αυτή την αποδοχή της σχετικής κεντρικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται η επισήμανσή της ότι για «κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης». Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται και η διαπίστωση του Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πως «το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο».
Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα, η χθεσινή τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για το ελληνικό ζήτημα, επιβεβαιώνει με ηχηρό τρόπο την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσης του Ταμείου από την Ευρώπη. Η αναφορά του αυτή, μία ημέρα μετά το ραντεβού Μέρκελ Λαγκάρντ στο Βερολίνο αποτελεί σαφές μήνυμα στη γερμανική Καγκελαρία, την ώρα που η θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ κρίνεται επισφαλής για τη Λαγκάρντ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκυρη γερμανική Handelsblatt εκτιμά στον απόηχο της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ πως η γερμανίδα Καγκελάριος είναι έτοιμη να κάνει υποχώρηση για το χρέος ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο, εφόσον υλοποιηθούν από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε το Eurogroup.
Πίσω στην Αθήνα, με τη συμφωνία “μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου” ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφή εντολή να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει να κλείσει και όλη η συζήτηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Αν και ουδείς πανηγυρίζει στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, χθες στη Βουλή, όσο και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Παρασκευής, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα διαρροών στην επικείμενη ψηφοφορία, καθώς το σύνολο του νομοθετικού πακέτου εκτός από παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις θα έχει και σημαντικές και ισόποσες ελαφρύνσεις σε τομείς όπως ο ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα.