Βηματισμό μετά τις τελευταίες εξελίξεις του Eurogroup και του διαφαινόμενου κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης επιχειρεί να βρει η Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να συντηρήσει τα υψηλά ντεσιμπέλ κατά της κυβέρνησης.
Η αμηχανία το πρώτο 24ωρο στην Πειραιώς ήταν έκδηλη, με καχύποπτους να αποδίδουν στην ανάγκη εξέτασης των νέων δεδομένων την ακύρωση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης με πρόσχημα ίωση του αρχηγού της ΝΔ.
Ο κίνδυνος ενός νέου στρατηγικού αδιεξόδου, αντίστοιχου με αυτό του Μαΐου του 2016, όταν σε αντίθεση με τα γαλάζια “πονταρίσματα” έκλεισε χωρίς πρόσθετα μέτρα η πρώτη αξιολόγηση, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Και αυτό διότι στη ΝΔ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις που περιορίζονται στο επιχείρημα για “αόριστη συμφωνία”, γνωρίζουν πως το διαρκές αίτημα για εκλογές επί της ουσίας τράκαρε μετωπικά με την πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση κερδίζει σαφές χρονικό περιθώριο ηρεμίας τουλάχιστον ενός έτους.
Επίσης, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα έχουν να αντικρούσουν είναι πως για ακόμη μία φορά φαίνεται πως οδεύει προς κλείσιμο μία αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα, ειδικά για τη διετία διακυβέρνησης που απομένει στη σημερινή κυβέρνηση.
Πέραν αυτού, μπορεί στη ΝΔ να επικεντρώνονται στην αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και τη νομοθέτηση μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων, υποβαθμίζοντας ωστόσο την ισόποση μείωση σε υπάρχουσες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε ρεύμα, κλπ), ωστόσο γνωρίζουν ότι λίαν συντόμως θα βρεθούν προ ενός μεγάλου διλήμματος.
Διότι ουδείς στη ΝΔ θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη χάρη στην αντιπολίτευση να φέρει τα νομοσχέδια ξεχωριστά. Επομένως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα καταψηφίσουν – για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μετά το φιάσκο της εφάπαξ 13ης σύνταξης – φιλολαϊκά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.
Την ίδια ώρα, οι παλινωδίες στρατηγικής, όπως διαφάνηκαν από τις αντικρουόμενες γραμμές για το αν θέλει η ΝΔ να κλείσει η αξιολόγηση ή να μην κλείσει και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, όπως τόνιζε ο Αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης για να εισπράξει στην πορεία απανωτά “αδειάσματα”, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, προερχόμενα από το “καραμανλικό” στρατόπεδο, που εγκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για “αδωνοποίηση” της παράταξης, στηλιτεύοντας την αδυναμία του να επιβληθεί στον Αντιπρόεδρό του, ο οποίος ειδικά το τελευταίο διάστημα εντείνει τις αρχηγικές εμφανίσεις, επιβεβαιώνοντας τις βλέψεις του για το τιμόνι της ΝΔ.
Με τον τρόπο αυτό πάντως, πολλοί εκτιμούν πως ο κ. Γεωργιάδης δεν προέβη σε μία απλή γκάφα, αλλά θέλησε να δώσει ένα διακριτό στίγμα της πολιτικής του, υπογραμμίζοντας τις διαφορές του από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνει συχνά αφορμές για συγκρούσεις στο εσωτερικό της παράταξής του, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι όπως φαίνεται ένα άρθρο του Βήματος με τίτλο «Η σκευωρία του εθνικού νομίσματος και το σαμποτάζ στη Δημοκρατία» το οποίο ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter καλώντας τους διαδικτυακούς ακολούθους του να το διαβάσουν οπωσδήποτε! Ο αρθρογράφος του Βήματος -ο ίδιος που πριν από μήνες εμπνεύστηκε την περιβόητη πια «γάτα Ιμαλαΐων»- υπονοεί μέσες άκρες στο κείμενό του ότι ο πρωθυπουργός συμμαχεί με την εκπεφρασμένη από τον Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «παραδοσιακή Δεξιά» με σκοπό να καταλύσουν τη Δημοκρατία και να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.
Ο αρθρογράφος του οποίου το κείμενο αναδημοσιεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλεί το καραμανλικό μπλοκ «παραδοσιακή συνιστώσα της Αριστεράς» και μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν θα εμποδίσει ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεργάζεται ήδη με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία του». Ταυτόχρονα όμως εξαπολύει τα πυρά του στον Καραμανλή γράφοντας ότι «ο ίδιος και το κλειστό κλαμπ της παραδοσιακής Δεξιάς που την προηγούμενη δεκαετία ταυτίστηκε με μια οικονομική πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία γνωρίζουν ότι χρειάζονται ένα αριστερό συγχωροχάρτι, αλλά και την επικράτηση της λήθης για τις επιλογές τους». Και συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι «προφανώς, σε ένα νέο δημοψήφισμα με ευθύ νομισματικό ερώτημα ο 60άρης πλέον πρώην Πρωθυπουργός θα ‘’καθαρίσει’’ με μια δήλωση υπέρ του ευρώ, αλλά μετά θα περιμένει το εθνικό νόμισμα καθώς η βέβαιη ισοπέδωση που αυτό θα προκαλέσει, ενδεχομένως θα του προσφέρει περισσότερες ελπίδες για κάποιου είδους επιστροφή, ίσως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020».
Η αναδημοσίευση του συγκεκριμένου πονήματος από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει τη μήνι ουκ ολίγων στελεχών που περιμένουν επιτέλους μια κάποια αντίδραση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα πολλά εν τω μεταξύ που έχει να διαχειριστεί πια ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι και η δυσαρέσκεια του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου τον οποίο άλλωστε είχαν στηρίξει κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους οποίους ο κ. Παυλόπουλος συνεχίζει να διατηρεί άριστες πολιτικές και φιλικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση η οργή στους κόλπους της Πειραιώς για τον Άδωνη Γεωργιάδη είναι πλέον έκδηλη.