Το μήνυμα “φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα” μετέφερε στον Πιερ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να στέλνει σαφές μήνυμα στο ΔΝΤ για τα θετικά στοιχεία της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
Κατά την υποδοχή του επιτρόπου στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακή υπερ- απόδοση της ελληνικής οικονομίας και για ανάπτυξη 2,5% το τρέχον έτος».
Επανέλαβε ότι απαιτείται ουσιαστική ανακούφιση και βήματα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ σε μία σαφή αιχμή απομόνωσης του ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε μέτωπο λογικής με τη δημιουργία όπως χαρακτηριστικά είπε «κοινού μετώπου συμμαχίας των λογικών».
“Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
“Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών”, σημείωσε.
“Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας”, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.
“Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις”, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
“Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας”, κατέληξε.
Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι αξιόπιστες έστειλε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Παράλληλα τόνισε ότι “σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά σε σχέση με χθες και αύριο θα βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά”.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν το Ταμείο είναι υπεραπαισιόδοξο στις προβλέψεις του απάντησε ότι “τα στοιχεία της Eurostat είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, το Ταμείο έχει τις δικές του εκτιμήσεις. Το Ταμείο είναι σημαντικό συστατικό του ελληνικού προγράμματος και η παρουσία του είναι σημαντική και για την Ελλάδα” και συμπλήρωσε: “Θέλουμε το ΔΝΤ να είναι μαζί μας, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα”.
Σημείωσε πάντως πως: πρόβλεψή μας είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί αν το υπερ-επιτύχει η Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα είπε “θα δούμε, θα προσπαθήσουμε για συμφωνία, οι συζητήσεις είναι δύσκολες αλλά αν γίνει προσπάθεια ίσως να έχουμε και πρόοδο”. Πρόσθεσε επίσης ότι κατανοεί τις θέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, “θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και να συγκεντρωθούμε για να κλείσουμε τις παραμέτρους που θα μας οδηγήσουν σε συμφωνία”.
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν θέλει μέτρα μετά το 2018, είπε ότι πρέπει να βρούμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής αναγκαιότητας και της κοινωνικής ευημερίας και εκτίμησε ότι πρέπει να πούμε στους Ελληνες ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
Κατέληξε μάλιστα λέγοντας “ήρθα ως έντιμος διαμεσολαβητής και όχι ως διαπραγματευτής”.
Καταιγιστικές εξελίξεις για το κλείσιμο της συμφωνίας
Να ξορκίσει το «φάντασμα» της 20ης Φεβρουαρίου, όταν την ίδια ημέρα το 2015 το Eurogroup βύθιζε την κυβέρνηση στη δίνη της πιστωτικής ασφυξίας, επιδιώκει η κυβέρνηση, δίνοντας αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Η έλευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελεί μία κίνηση στήριξης από την πλευρά της Κομισιόν στις ελληνικές προσπάθειες, δεδομένου ότι διαχρονικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διαδραματήσει ρόλο γεφυροποιού.
Το «κλειδί» για την Αθήνα βρίσκεται στη χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, σκορπίζοντας… στα εξ ων συνετέθησαν τα δεκάδες σενάρια και τόνους μελάνι για τα μέτρα που θα δεχόταν η κυβέρνηση σε μία «άτακτη υποχώρηση».
Δεδομένης και της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ΑΝΤ1 πως «δεν διαπραγματευόμαστε μονάχα το αφορολόγητο αλλά και θετικά πράγματα», όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση εξετάζει να ισορροπήσει τυχόν μέτρα που θα μπουν στον κόφτη με αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε απόλυτες τιμές να είναι μηδέν.
Με βάση τους σημερινούς -βελτιωμένους- δείκτες της οικονομίας, τους οποίους επιβεβαίωσε εμφατικά η Κομισιόν, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στα τελευταία επτά χρόνια ύφεσης επιτεύχθηκε ανάπτυξη 0,3% το 2016, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στο δρόμο για τη συμφωνία είναι να αποτελέσουν βάση συζήτησης οι προβλέψεις της Κομισιόν και όχι οι υπεραπαισιόδοξες του ΔΝΤ.
Έτσι, εκτιμάται ότι ακόμα και τυχόν μέτρα που θα ψηφιστούν για μελλοντική εφαρμογή (μέσω του κόφτη), δεν θα τεθούν σε ισχύ, δεδομένου ότι η πορεία της οικονομίας θα ανατρέψει την ανάγκη εφαρμογής τους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, παρά τη σχετική δήλωση του επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συγκεκριμένα, κορυφαία κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε πως ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόταν σε τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως «ο στόχος για την κυβέρνηση είναι η πολιτική συμφωνία. Εφόσον αυτή επιτευχθεί τότε είναι ζήτημα ημερών να υπάρξει και τεχνική συμφωνία».
Ωστόσο, αν και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τάσεις… ανακούφισης, κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχη, καθώς ο διάβολος κρύβεται πάντοτε στις λεπτομέρειες και κανείς δεν παραγνωρίζει τον αστάθμητο παράγοντα του διδύμου Σόιμπλε – Τόμσεν, που δρώντας παρασκηνιακά εκτιμάται ότι μπορεί να επιχειρήσουν να τινάξουν στον αέρα ακόμα μία προσπάθεια συμφωνίας.
Όπως και να έχει, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη ανάσα στην πραγματική οικονομία, με φθηνό χρήμα στις ελληνικές τράπεζες.