Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ξεσπάθωσε” ο Τσακαλώτος: Ψέμα ότι οι θεσμοί μας έστειλαν τελεσίγραφο – Τι θα πράξουμε

“Ξεσπάθωσε” ο Τσακαλώτος: Ψέμα ότι οι θεσμοί μας έστειλαν τελεσίγραφο – Τι θα πράξουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερούν Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κριστίν Λαγκάρντ, Πιέρ Μοσκοβισί, Πολ Τόμσεν,

Δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση με βαριά μέτρα για τη χώρα και τους πολίτες. Επιδιώκουμε μια πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε για πολλοστή φορά σε Λαγκάρντ και Τόμσεν, καταγγέλλοντας ότι λένε ανακρίβειες για να στηρίξουν τη θέση τους στο ΔΝΤ καθώς όλες οι προβλέψεις τους και κυρίως τα προγράμματα τους απέτυχαν. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα πάνω σε λάθος στοιχεία του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

“Έχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα στο ΔΝΤ γιατί εξ αρχής έκαναν λάθη και μπήκαν στο πρόγραμμα της Ελλάδας χωρίς να απαιτήσουν, όπως τώρα λένε, ουσιαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους”, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Επίτροπος Μοσκοβισί όπως και η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι, δεν θέλουν το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα για να μπορούν να λειτουργήσουν ορθά. Απλά υπάρχουν πολιτικές πιέσεις από ορισμένες χώρες για να παραμείνει το ΔΝΤ, είπε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι Κομισιόν και ΕΚΤ προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις φήμες που αναφέρουν ότι οι θεσμοί μας έχουν στείλει τελεσίγραφο για να απαντήσουμε δεν μέχρι την Τετάρτη αν δεχόμαστε σκληρά μέτρα ή όχι. “Τέτοιο τελεσίγραφο δεν υπάρχει από τους θεσμούς” είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι “Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα την αξιολόγηση για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Είμαστε σε καλό δρόμο υπάρχουν πολλές χώρες και άλλοι παράγοντες που θέλουν να μην υπάρχουν προβλήματα στην ΕΕ ιδιαίτερα το τρέχον έτος 2017.

Εμείς επιζητούμε συνολική λύση και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι να την πετύχουμε. Δεν θα είμαστε καλοί διαπραγματευτές αν συμφωνήσουμε σε λάθος μέτρα. Θέλουμε να πετύχουμε λύση που μπορούμε να την υποστηρίξουμε.

Και δεν διαπραγματευόμαστε μόνο αρνητικά μέτρα, όπως μείωση του αφορολόγητου, αλλά και θετικά μέτρα όπως επιπλέον κοινωνικές παροχές. Διαπραγματευόμαστε ένα συνολικό πακέτο για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε όσους ανθρώπους έχουμε αδικήσει”, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας για τις αιτιάσεις του Νίκου Φίλη ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται όπως τα παλαιά κόμματα που είχαν την εξουσία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν συμφωνεί μαζί του και τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα έκαναν τα ίδια με την σημερινή κυβέρνηση της αριστεράς σε μείζονα θέματα της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε ότι μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα δοθεί για την ενίσχυση τους.

Ως κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε την προστασία του κόσμου της εργασίας.

Ακόμη, τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θιγεί προσωπικά, αρκεί να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της στην κοινωνία και την οικονομία. “Ας μου φορτώσουν τον “μουτζούρη” δεν με ενδιαφέρει αρκεί να πετύχει η κυβέρνηση της αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ότι αφορά την επικείμενη επίσκεψη Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα υποστήριξε ότι θα βοηθήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως προσπαθεί να βοηθήσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά άρθρα