Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχη για απεμπλοκή στις Βρυξέλλες: Όργιο παρασκηνίου με Τσακαλώτο

Μάχη για απεμπλοκή στις Βρυξέλλες: Όργιο παρασκηνίου με Τσακαλώτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρυξέλλες, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο,

Έκτακτη συνάντηση θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί να ψηφιστούν εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 προκειμένου οι θεσμοί να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αισιοδοξία για επίτευξη πολιτικής λύσης έως τις 20 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εκφράστηκε εν τω μεταξύ μετά το τέλος του EWG.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι επαρκεί ο χρόνος εάν εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.

Αναφερόμενος στις σημερινές συζητήσεις ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, τόνισε ότι δεν θα αφορούν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μιλώντας στη Χάγη, όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών “παικτών” του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση.

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατεβάζοντας τους τόνους.

Η αναμενόμενη από ημέρες «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει σήμερα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, αναχώρησε χθες το βράδυ για τις Βρυξέλλες.

Στη σημερινή συνάντηση, πλην απροόπτου, θα φανεί εάν οι δανειστές ξεμπέρδεψαν το κουβάρι των αιτημάτων τους προς την Ελλάδα, με τρόπο που το «νήμα» να τους ενώνει όλους (κατ’ αρχάς το ΔΝΤ με το Βερολίνο) και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί την πρότασή τους ως βάση για «κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα γίνει «στα τυφλά», καθώς τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύεται εντατικά με κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, κυρίως από την Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το μέχρι χθες αποτέλεσμα οδηγούσε σε «συγκρατημένα αισιόδοξες» εκτιμήσεις, διότι η συζήτηση αφορά σε λύση που μπορεί να οδηγήσει στο QE της ΕΚΤ, «με κάποια αναφορά» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την παράμετρο αυτή ανέδειξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, καθώς στο Μαξίμου διεμήνυσε νωρίτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι «λύση χωρίς ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση είναι μη λύση».

«Το QE είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που οδηγεί στην έξοδο στις αγορές και στο τέλος του δανειακού προγράμματος. Αν σπάσει αυτός ο κρίκος, δεν υπάρχει αλυσίδα», ανέφερε στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας.

EuroWorking Group: Δυνατή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουάριου

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το EuroWorking Group, παρά το γεγονός που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες». Ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Σχετικά άρθρα