Μία εβδομάδα “φωτιά” ξεκινά από σήμερα με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Σε αντίθεση με τα εκλογικά σενάρια, τα οποία κυβερνητικές πηγές αποδίδουν σε “ευσεβείς πόθους”, όλες οι πλευρές ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες τους για να κλείσει η αξιολόγηση ει δυνατόν και εντός του Φλεβάρη, όπως συμφωνήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.
“Οι επόμενες ημέρες θα είναι πάρα πολύ πυκνές” τονίζουν πηγές του Μαξίμου με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως “έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλες οι πλευρές τα απαραίτητα βήματα”.
Στην Ηρώδου Αττικού επαναλαμβάνουν πως το μοναδικό σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης “για την εμπέδωση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας”.
Είναι ξεκάθαρο και από το Μέγαρο Μαξίμου πως περιθώρια για υποχωρήσεις υπάρχουν αρκεί «να μην γίνουν βήματα πίσω σε ζητήματα αρχών». Για αυτό το λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος προ ημερών αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς απέκλεισαν το σενάριο επανάληψης του καλοκαιριού του 2015.
Αυτό που περιμένουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να ξεκαθαρίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το τοπίο για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου από εδώ και πέρα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου και οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να διαμορφώσουν ανάλογα την στρατηγική τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου στοχεύουν σε μία συνολική συμφωνία, απορρίπτοντας την αποσπασματική εξέταση ή συζήτηση επιμέρους μέτρων, όπως το αφορολόγητο. “Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα” επαλαμβάνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μείζον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018. “Εφόσον επιτευχθεί αυτό το Staff Level Agreement είναι θέμα ημερών” σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο.
Την ίδια ώρα πάντως, όλα τα βλέμματα βρίσκονται παράλληλα και στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Κομισιόν και ο Πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να ετοιμάζει τις δικές του πρωτοβουλίες προκειμένου να μη χαθεί το “τρένο” του QE για την ελληνική οικονομία, την ώρα που όλοι οι θεσμοί παραδέχονται επισήμως τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως αποτυπώθηκαν το 2016 που κλείνει με πλεόνασμα 2% αντί για στόχο 0,5%.