Η επιχείρηση διαγραφής χρεών μπαίνει στην ατζέντα του νέου ΕΦΚΑ με τη βούλα της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, καθώς το 60%-65% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης.
Και αυτό είναι εύλογο αν σκεφτεί κανείς ότι στις λίστες των οφειλετών βρίσκονται ακόμα επιχειρήσεις-φαντάσματα του παρελθόντος, όπως η Ολυμπιακή και το Μινιόν, που οφείλουν στο πρώην ΙΚΑ συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ελπίδα το Ταμείο να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τις εξωφρενικές οφειλές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο τέλος του 2016 το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών μαζί με τις προσαυξήσεις άγγιζε τα 17.538.829.417 ευρώ.
Αν προστεθούν και οι οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν υποχρεωτικά στο ΚΕΑΟ, το σύνολο των οφειλών προς όλα τα Ταμεία αγγίζει το δυσθεώρητο ύψος των 30 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18 δισ., δηλαδή πάνω από τα μισά, θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Στην υπόθεση της διαγραφής οφειλών επιμένουν και οι τεχνοκράτες των θεσμών.
Το τρίπτυχο των συμβουλών που έδωσαν προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών ήταν το εξής:
α) Διαπομπεύστε τους μεγαλοοφειλέτες δίνοντας στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα, β) κυνηγήστε τα φρέσκα χρέη και γ) επιτέλους διαγράψτε τις παλαιές οφειλές που χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης».
Στην πράξη όμως το έργο της διαγραφής είναι βαρύ και χρονοβόρο, καθώς για να κλείσει μια υπόθεση, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΦΚΑ που υπέγραψε η κυρία Αχτσιόγλου, απαιτείται ακόμα και έρευνα στην αλλοδαπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκεί περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη για να κατασχεθούν.
Σε πρώτη φάση το ΚΕΑΟ διαχωρίζει τις μη άμεσα εισπράξιμες οφειλές και τις αφήνει σε «καραντίνα» για 10 χρόνια.
Ωστόσο, οι πολύ παλιές οφειλές, που χρονολογούνται στη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν έχουν περιέλθει ακόμα στη δικαιοδοσία του Κέντρου Είσπραξης.