Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλνουν επιστολή οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση – Τι θέλουν, τι δίνουν

Στέλνουν επιστολή οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση – Τι θέλουν, τι δίνουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφορολόγητο Όριο, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ομαδικές Απολύσεις, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Συντάξεις,

Κρίσιμες διαβουλεύσεις με στόχο να ξεπαγώσει η δεύτερη αξιολόγηση θα αρχίσουν από την Τρίτη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον skai.gr, οι πιστωτές αναμένεται να ζητήσουν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, μείωση του αφορολόγητου και του συνταξιοδοτικού κόστους. Ως αντάλλαγμα όμως θα προσφέρουν δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 24ωρο οι δανειστές θα στείλουν επιστολή στην Αθήνα ενώ παράλληλα θα γίνεται προσπάθεια για επιστροφή των κλιμακίων θεσμών έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αναμένεται να προτείνουν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2013, δηλαδή για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Μνημονίου. Για την πενταετία έως το 2028 οι θεσμοί θα προτείνουν ελαφρά μείωση του στόχου στο 2,5% έως 3%.

Οι θεσμοί θα ζητούν επίσης μείωση του άτυπου αφορολόγητου ορίου, που θα γίνει μεν σταδιακά αλλά θα πρέπει να αρχίσει άμεσα.

Στο μέτωπο των συντάξεων οι θεσμοί θα ζητήσουν ελάφρυνση της ασφαλιστικής δαπάνης, ενώ η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, προσπαθεί να εντάξει το ζήτημα στον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» ώστε να απαλύνει τυχόν πλήγμα.

Όσον αφορά τα εργασιακά, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και να απορρίψουν το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Προφανώς η προθέσεις αυτές των δανειστών είναι γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση και γι αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκριτη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι την Τρίτη, διατυπώνει την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά άρθρα