Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σόιμπλε πασχίζει να μη φάει τα μούτρα του με δεύτερο σχέδιο για Grexit

Ο Σόιμπλε πασχίζει να μη φάει τα μούτρα του με δεύτερο σχέδιο για Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Όταν προχθές ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της δεύτερης Ευρωμεσογειακής Συνόδου άφηνε αιχμές για όσους ενδεχομένως λειτουργούν διασπαστικά για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όπως φαίνεται από τις σημερινές διαρροές στον γερμανικό Τύπο δεν ήταν τυχαίο.

Και τούτο, διότι για μία ακόμη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενάμισι χρόνο μετά το καλοκαίρι του 2015 φαίνεται πως είναι έτοιμος να επαναφέρει το πάγιο σχέδιό του για Grexit και Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική Bild ο κ. Σόιμπλε θα ταχθεί και πάλι υπέρ του Grexit μετά την, όπως φαίνεται, άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. από κύκλους της Ένωσης (CDU/CSU).

O Σόιμπλε θα κρατήσει την υπόσχεσή του ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα δίνεται μόνο και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο ειδικός σε θέματα οικονομίας του CDU Linnemann δήλωσε στη Βild: πρέπει να βρούμε άλλο δρόμο, μια διαδικασία για τον έλεγχο της αφερεγγυότητας εντός της ευρωζώνης, παράλληλα με τη δυνατότητα για την αποχώρηση από την ένωση ενός αφερέγγυου κράτους.

Επιβεβαιώνεται έτσι για ακόμα μία φορά η αντιευρωπαϊκή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μέχρι κεραίας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ελληνικό πρόγραμμα και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή οφείλεται – κατά κυνική ομολογία και του Σόιμπλε – στην πολιτική διαφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου λόγω της διαφαινόμενης άρνησης συμμετοχής του πρώτου.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό ωστόσο στην περίπτωση του “φίρερ” του γερμανικού imperium στην Ευρώπη, είναι ότι με τη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα το 2017, έτος εκλογικό για το Βερολίνο, επιχειρεί να ανακόψει τις διαρροές των Χριστιανοδημοκρατών προς το ακροδεξιό AfD, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προεκλογικό “παιχνίδι” του.

Το σχέδιο του Σόιμπλε ωστόσο προσκρούει στις Βρυξέλλες αλλά και τις αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλείουν ένα τέτοιο σενάριο.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο εντύπωση, είναι πώς ακριβώς πριν επαναφέρει το θέμα του Grexit ο ίδιος ο Σόιμπλε, είχε προλάβει να το επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Σχετικά άρθρα