Με απόλυτη επιτυχία σε μία κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται πως ολοκληρώνεται η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ευρώπης στη Λισαβόνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έτυχε ευρείας και σαφούς στήριξης από τους ομολόγους του στην Ευρωμεσογειακή αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.
Η επαναβεβαίωση της στήριξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στις ελληνικές θέσεις ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία μετά και το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλής σημασίας, δεδομένου ότι προέρχεται από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων της ΕΕ, αφού τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Μαριάνο Ραχόι προέρχονται από το ΕΛΚ, ενώ οι υπόλοιποι από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
Όπερ μεταφράζεται σε κλείσιμο της αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και χωρίς τη νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον πρόεδρo της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση του Παρισιού ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων.
Ο Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης».
Έστειλε παράλληλα μήνυμα σε όσους – όπως είπε- αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. “Σήμερα στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης που απομονώνει όσους ζητούν παράνομες απαιτήσεις και επιδιώξεις που στο βάθος αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Η ΕΕ έχει ανάγκη από ενότητα και αποφασιστικότητα” τόνισε.
“Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη στις προσπάθειές της Ελλάδας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα” σημείωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα σε όσους (Σόιμπλε και ΔΝΤ) επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις.
«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη και να υπερασπισθούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι “στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.
«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ολάντ: Πρέπει να μπούμε σε φάση ανάπτυξης
Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε φάση ανάπτυξης έστειλε από την πλευρά του ο Φρασνουά Ολάντ. Όπως ανέφερε είναι η ώρα να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε, μια Ευρώπη που θα μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της, με πολλαπλές νησίδες ασφαλείας, ευημερούσα με πρωταρχικό στόχο την ευημερία όλων. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να “απαντήσει” με “αποφασιστικότητα” στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.
“Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε”, δήλωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε: “Η Ευρώπη, πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της.
Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε. Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε”.
Αναφερόμενος στη Συρία, στο Ιράκ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και σε “εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη Ρωσία”, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε ότι “όλ΄αυτά αξίζει να συζητηθούν” με τον Ντόναλντ Τραμπ.
“Είναι συχνά απέναντι στις αναποδιές, απέναντι στις προκλήσεις, απέναντι στις δοκιμασίες που κάποιος βλέπει αν μια ένωση είναι σταθερή, αν είναι ικανή να προσδιορίσει το μέλλον της”, παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας πως η Ευρώπη είναι “ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών”.