Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πόρτα” ΔΝΤ στον Σόιμπλε: Ετοιμάζει έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα

“Πόρτα” ΔΝΤ στον Σόιμπλε: Ετοιμάζει έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο,

Την έξοδό του από το χρηματοδοτικό τουλάχιστον τμήμα του ελληνικού προγράμματος φαίνεται πως ετοιμάζει το ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον οι συντάκτες της έκθεσης υιοθετούν αυτή τη θέση για το ελληνικό χρέος, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ως προς το χρηματοδοτικό τουλάχιστον σκέλος του, πρέπει να θεωρείται απίθανη, καθώς αυτή προϋποθέτει την κατά την εκτίμηση του Ταμείου βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώνεται πλήρως πως οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονται αποκλειστικά στην διαρκώς διογκούμενη πολιτική διαφωνία του ΔΝΤ με τη Γερμανία για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Σκληρό πόκερ για το ΔΝΤ και Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, το TRIBUNE μετέδιδε:

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζουν σήμερα οι θεσμοί, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινάει στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» σε μια σειρά από κράτη-μέλη.

«Οι καλές επιδόσεις του 2016 θα βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ για νέα μέτρα»

To πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016 έφθασε το 1% ως 1,5% του ΑΕΠ το 2016, πάνω από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ, καθώς τα φορολογικά έσοδα βελτιώθηκαν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η επίδοση αυτή θα μας βοηθήσει… να αντισταθμίσουμε την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν πρόσθετα μέτρα, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό που προβλέπει στο 2018 για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελευταία πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα από την εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, στα τέλη του 2016. «Χάρη σε αυτή την επίδοση (του 2016), κάνουμε μία πολύ καλύτερη αρχή το 2017», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα κρατικά έσοδα.

Σχετικά άρθρα