Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: «Η πρόταση μας για να κλείσει η αξιολόγηση»

Τσακαλώτος: «Η πρόταση μας για να κλείσει η αξιολόγηση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Ανεργία, Δημοσιονομικό Κενό, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφημερίδα Έθνος, Πολ Τόμσεν, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Τρόικα, Υπουργείο Οικονομικών, Φοροδιαφυγή, Φορολογία,

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτηση τους.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Και τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup υπογραμμίζει πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.

Στη συνέντευξή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup» και υποστηρίζει πως μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.

Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» ενώ σημειώνει ότι «οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για τον τρέχον έτος δεν πρόκειται να προέλθουν από τη χώρα μας, αλλά από τις χώρες στις οποίες γίνονται εκλογές».

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που παραθέτει είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία -όπως σχολιάζει- «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι’ του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς». Δηλώνει επίσης ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα».

Άρα, όπως λέει, «είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Σχετικά άρθρα