Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανοί πρώην και νυν ασφαλίτες καταπατούν εκκλησιαστική περιουσία στη Χειμάρρα

Αλβανοί πρώην και νυν ασφαλίτες καταπατούν εκκλησιαστική περιουσία στη Χειμάρρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βόρεια Ήπειρος, Ελληνική Ομογένεια, Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, Χειμάρρα,

Η βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα Himara.gr σε προηγούμενα δημοσιεύματά της έχει καταγγείλει την καταπάτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ιερά Μόνη των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας από πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Αλβανίας.

Σε νέα της ανάρτηση η βορειοηπειρωική ιστοσελίδα αποκαλύπτει ποια είναι τα μέλη του “συνδικάτου” που αποτελείται από πρώην αξιωματικούς του αλβανικού στρατού και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της αλβανικής Αστυνομίας και πώς αυτοί κατάφεραν με παράνομες αγοραπωλησίες να πάρουν την κυριότητα μεγάλου κτήματος που ανήκει στην Ιερά Μόνη Αγίων Θεοδώρων.

Πρόκειται για ένα κτήμα με έκταση 5.000 τ.μ. το οποίο βρίσκεται εντός του αγροκτήματος της Μονής με συνολική έκταση 85.000 τ.μ., η κυριότητα του έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994.

Δυστυχώς, μέχρι και αυτή την στιγμή, το κτηματολόγιο Αυλώνας αρνείται να εγγράψει το κτήμα και να εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας στην Εκκλησία χρησιμοποιώντας γραφειοκρατικά τερτίπια και επικαλούμενο νομικά κενά στην αλβανική νομοθεσία.

Η καταπάτηση ξεκινάει το 2002, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας αποφάσισε να πουλήσει στον Leonard Elezaj (πρώην αξιωματικό του αλβανικού στρατού) το κτήμα με έκταση 5.000 τ.μ.

Ο ίδιος είχε αγοράσει από τον Αsqeri Leka (πρώην υπαξιωματικό του αλβανικού στρατού) ένα κτίριο 300 τμ που είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1991 όταν διαλύθηκε η στρατιωτική βάση του αλβανικού στρατού που βρισκόταν στην περιοχή του μοναστηρίου.

Στην συνέχεια, στις 5 Μαΐου του 2003, ο τότε δήμαρχος της Χειμάρρας Viktor Mato (πρώην υπαξιωματικός του αλβανικού στρατού) εξουσιοδοτεί τον E. Xhuveli (πρώην μηχανικό του αλβανικού στρατού) να υπογράψει το συμβόλαιο πώλησης του κτήματος 5.000 τ.μ. στον Leonard Elezaj.

Στις 1 Αυγούστου του 2003, το Συμβούλιο Πολεοδομίας του Δήμου Χειμάρρας ενέκρινε με την απόφαση 4/31 την πολεοδομική άδεια με αριθμό 5/20 ημερομηνίας 22/03/2003 (που φέρει την υπογραφή έγκρισης του τότε δημάρχου Viktor Mato) στον Leonard Elezaj “για την ανακατασκευή κτιρίου και κατασκευή ενός δευτέρου ορόφου” στο συγκεκριμένο κτήμα.

Όταν τον Ιανουάριο του 2004 ανέλαβε δήμαρχος της Χειμάρρας ο Βασίλης Μπολάνος, οι εργασίες κατασκευής διεκόπησαν και το κτίριο κρίθηκε κατεδαφιστέο.

Όμως η αλβανική Αστυνομία δεν προχώρησε ποτέ στην κατεδάφιση του κτιρίου καθώς συνιδιοκτήτες στο κτήμα έγινα υψηλόβαθμα στελέχη της αλβανικής Αστυνομίας.

Στις 16 Απριλίου του 2004, ο Leonard Elezaj “πούλησε” 1500 τμ στον Fatmir Gjeli και στον Artan Didi, πρώην μέλος του αλβανικού στρατού και πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, γνωστός στην Ελλάδα ως ο αστυνομικός που κατά την λεωφορειοπειρατεία του 1999 σκότωσε τον Έλληνα όμηρο-επιβάτη Γεώργιο Κουλούρη.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Απριλίου του 2004, ως δια μαγείας ο Leonard Elezaj κατάφερε, παρά της ενστάσεις του νέου δημάρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου, να εγγράψει το κτήμα στο κτηματολόγιο Αυλώνας και να πάρει κανονικό τίτλο ιδιοκτησίας με αριθμό 28, ημερομηνίας 25/04/2004.

Στις 7 Μαΐου του 2004 και ο Artan Didi παίρνει τίτλο ιδιοκτησίας στο κτήμα των 1500 τμ που “αγόρασε” από τον Elezaj με αριθμό 42, ημερομηνίας 7/05/2004.

Μετά την απόφαση του Γενικού Ελέγχου του Κράτους να κρίνει παράνομη την αγοραπωλησία του κτήματος το 2003 από το Δήμο Χιμάρας, στις 14 Οκτωβρίου του 2008, το τοπικό γραφείο του κτηματολογίου Αυλώνας αρνήθηκε να εκδώσει νέο τίτλο ιδιοκτησίας στον Leonard Elezaj, αλλά ένα χρόνο αργότερα και αφού κερδίζει το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δικαστήριο (απόφαση εφετείου Αυλώνας άρθ. 432 ημερομηνίας 29/10/2009) κατάφερε να πάρει νέο τίτλο ιδιοκτησίας και να προχωρήσει σε μια νέα αγοραπωλησία.

Ο αγοραστής είναι ο Kreshnik Merxhani, ο όποιος είναι πρώην μέλος του αλβανικού στρατού και βάση του νέου τίτλου ιδιοκτησίας που εκδόθηκε από το κτηματολόγιο Αυλώνας στις 24 Μαΐου του 2010 με αριθμό 341, γίνεται ιδιοκτήτης σε έκταση 1200 τμ,.

Έτσι, στα μέσα του 2010, τα πρώην μέλη του αλβανικού στρατού που είναι συνιδιοκτήτες στο καταπατημένο κτήμα συνολικής έκτασης 5000 τμ, γίνονται τέσσερις:

Artan Didi και Fatmir Gjeli 1500 τμ
Leonard Elezaj 2.300 τμ
Kreshnik Mezuraj 1.200 τμ

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά τουλάχιστον 7 πρώην και νυν μέλη σωμάτων ασφαλείας της Αλβανίας.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, το συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας, έκρινε με την απόφαση με αριθμό 00-2014-657 (146) ότι η αρχική πώληση του κτήματος με έκταση 5.000 τ.μ. που έκανε το Δημαρχείο της Χειμάρρας το 2003 ήταν παράνομη και καταχρηστική, καθώς το Δημαρχείο πούλησε ένα κτήμα το οποίο δεν του άνηκε.

Επομένως, όλες οι αγοραπωλησίες και οι εγγραφές του κτήματος που έγιναν στο κτηματολόγιο της Αυλώνας είναι παράνομες και απολύτως άκυρες.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ακυρώνει τις δύο προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου Αυλώνας ως παράνομες προς την διαδικασία, την νομική βάση στην οποία αναφέρονται και τις τελικές αποφάσεις που πάρθηκαν από αυτά.

Παρόλα ταύτα, το συνδικάτο των πρώην ασφαλιτών, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017 ξεκίνησε τις εργασίες ολοκλήρωσης του έργου ανακατασκευής του παράνομου κτίσματος εντός του κτήματος της Μονής, με στην σιωπηλή συγκατάθεση της τοπικής αστυνομίας και του Δημαρχείου Χειμάρρας.

Που αποσκοπούν οι Αλβανοί

Δημοσιογραφική πηγή από τη Βόρεια Ήπειρο που μίλησε στο TRIBUNE είπε: “Το αλβανικό κράτος και παρακράτος έχουν ορμήσει ως ύαινες στην Χειμάρρα και σε όλη τη Βόρεια Ήπειρο, με σκοπό να αρπάξουν τα εδάφη μας και να τα εποικίσουν με μουσουλμάνους αλβανούς”.

Σχετικά άρθρα