Επιχείρηση αποκρυπτογράφησης των “χρησμών” των τελευταίων ημερών από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα μία συνολική πρόταση που θα μπορέσει να δώσει ώθηση στο ξεκλείδωμα της δεύτερης αξιολόγησης αρχής γενομένης από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την παραδοχή πως το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τις “απειλές” που εκτόξευσε χθες μέσω της Wall Street Journal επιχειρεί να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο, σε μία φάση που το Βερολίνο εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
«Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακριβώς αυτή η προεκλογική περίοδος είναι που εγκυμονεί κινδύνους για τους Χριστιανοδημοκράτες, δεδομένου ότι μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης την ώρα που όλα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την πορεία ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα δράσει επ’ ωφελεία των ακραίων φωνών στα δεξιά του CDU.
Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως η χθεσινή αναφορά του κ. Σόιμπλε δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα.
“Τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φυσικά και θα οδηγήσει σε ένα νέο πρόγραμμα ως προς τα μέρη που μετέχουν σε αυτό ωστόσο και όχι ως προς τους στόχους που είναι δεδομένοι” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως δεν αποτελεί “έκπληξη” η αναφορά Σόιμπλε.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση: «Εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του αν δηλαδή θα παραμείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτιμούν πως η αξιολόγηση θα κλείσει και μαζί και «η αβεβαιότητα που προκαλεί την εκλογολογία», παραθέτοντας μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, που δεν αποτελούν και… παραδοσιακούς συμμάχους της Αθήνας.
Από τη στιγμή που τα συμφωνηθέντα έχουν τηρηθεί από την ελληνική πλευρά δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» παρά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που αποτελούν μια νέα «σπαζοκεφαλιά».