Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκτάριος Σαντορινιός: Το τι θα κάνουμε στα νησιά μας δεν αφορά την Τουρκία

Νεκτάριος Σαντορινιός: Το τι θα κάνουμε στα νησιά μας δεν αφορά την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υπουργείο Ναυτιλίας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,

Το καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο και καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συνθηκών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, ήταν η απάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού στην Τουρκία, που έκανε λόγο για “αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς”, τονίζοντας μάλιστα ότι “αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση”.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκηση μικρών νησιών, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αξιοποίησης 28 νησίδων στο Αιγαίο και στον απόηχο της αντίδρασης της Άγκυρας.

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης μικρών νησιών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

«Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του προγράμματος, επέμεινε ότι αφορά νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον.

«Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

»Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους», πρόσθεσε.

Η αναφορά του κ. Σαντορινιού για αξιοποίηση 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο είχε προκαλέσει την Πέμπτη την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Σχετικά άρθρα