Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μονομαχία” Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη για την Κύπρο

“Μονομαχία” Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη για την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί ο Νίκος Κοτζιάς όπου έχει προγραμματισμένο ραντεβού αύριο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να θέσουν όλα τα ζητήματα του Κυπριακού και κυρίως τα θολά σημεία των διαπραγματεύσεων.

Στην Αμερικανική πόλη θα βρεθεί για τον ίδιο λόγο και ο Μεβλούτ Τσαβούσλογου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ήδη κλειστεί ραντεβού των δυο υπουργών Εξωτερικών σε μια προσπάθεια να “ξεκλειδώσουν” όλα τα θέματα που “καίνε” αυτή τη στιγμή τις δυο πλευρές για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που θα συζητηθούν στην πολυμερή της Γενεύης.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές και συγκεκριμένα από την εφημερίδα Χουριέτ το ραντεβού ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μία ημέρα μετά τα απανωτά τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, στη 1 μετά το μεσημέρι.

Ο διπλωματικός πυρετός έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες και μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα το τετ α τετ των δυο ηγετών πριν την 12η Ιανουαρίου, όμως φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει βούληση προκειμένου να δοθεί έμφαση στα κοινά σημεία που υπάρχουν, αλλά και να καταγραφούν οι διαφορές.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως “έχουν καλλιεργηθεί – ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού – δίαυλοι επικοινωνίας των δυο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε επιτέλους εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν”.

“Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας, αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση” τονίζουν οι ίδιες πηγές σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται για τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Μάλιστα επεσήμαναν την κοινή γραμμή που υπάρχει με την Κύπρο και υπογράμμιζαν πως θα “παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί”.

Σχετικά άρθρα