Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Οι ελληνικές θέσεις είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία

Τζανακόπουλος: Οι ελληνικές θέσεις είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

«Μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα θα πρέπει να θεωρούμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση συνεχίζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Σχολιάζοντας τις εμπλοκές που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα με την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου η ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης και να ακολουθήσει η χώρα την προδιαγεγραμμένη οδό με την προετοιμασία για τις δοκιμές για έξοδο στις αγορές.

«Υπάρχουν οι δυνατότητες για μία θετική εξέλιξη, αρκεί να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να κωλυσιεργούμε», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές θέσεις είναι αποδεκτές από την συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων.

Απέρριψε εξάλλου την ερμηνεία όσων είπε ο κ.Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του για συζήτηση επέκτασης της δέσμευσης για το μηχανισμό αυτόματης μείωσης δαπανών, ως προαναγγελία νέου μνημονίου. Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει το 2018, δεν χωράει καμία απολύτως αμφιβολία, όπως είπε. Το βασικό θέμα είναι να μπορέσουμε, με βάση τα σήμερα ισχύοντα, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα, με δεδομένη την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει τη μείωση αυτού του στόχου.

Σε κάθε περίπτωση, «η συζήτηση δεν έχει κλείσει», υπογράμμισε. Δεν έχει υπάρξει κατάληξη για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως από την ΕΚΤ.

«Μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα θα πρέπει να θεωρούμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση συνεχίζεται», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, πρέπει να δούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να συμφωνήσουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά, συζητήσεις περίπλοκες και τεχνικές, που εμπλέκουν διαφορετικές θέσεις και πλευρές, την Κομισιόν, τον ESM, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και φυσικά τους πιο μεγάλους πιστωτές, τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας ώστε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, να δώσουμε την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εμπεδώσει τη σταθεροποίηση του 2016, αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι το δημοσιογραφικό σκηνικό είναι τόσο πραγματικό όσο και η «είδηση» ότι ο ίδιος ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος στην Κόρινθο «που δεν έχω καμία σχέση».

Οι πρόσφατες περιοδείες Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών εντάσσονται στην προσπάθεια να ακουστούν οι πολίτες, να γίνουν γνωστά τα προβλήματα και να δοθούν λύσεις, με αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία, όπως είπε.

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θύμισε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.

Κλείνοντας για την Τουρκία στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία», εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Η κρίση ασφαλείας αναζωπυρώνεται, σημείωσε προβληματισμένος. Αλλά, σε αυτό το «κρίσιμο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ηρεμίας». Και, αναγνωρίζοντας ότι η αναζωπύρωση της κρίσης ασφάλειας δεν δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Σχετικά άρθρα