Με τις πρωτοχρονιάτικές διακοπές να εξαντλούνται στο άψε σβήσε, αφού επί της ουσίας για το Μαξίμου διήρκεσαν ένα λειψό Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση επιστρέφει στην καθημερινότητα και τα ανοιχτά μέτωπα τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων.
Βασικός στόχος δεν είναι άλλος από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο χρονοδιάγραμμα του Ιανουαρίου, ώστε να ακολουθήσει κατά σειρά η υλοποίηση του κυβερνητικού πλάνου: Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, προετοιμασία δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές μέχρι το 2018 και τέλος τον Αύγουστο του ίδιου έτους το τέλος της επιτροπείας και πορεία στις κάλπες στη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης το 2019.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και στο διάγγελμά του, όσο και κορυφαία στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων, χωρίς ωστόσο κανείς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τις παγίδες που απεργάζονται οι ακραίοι των δανειστών.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού σε “ανηφορικό δρόμο”, με την υποσημείωση ότι για πρώτη φορά φαίνεται το “ξέφωτο”.
Και η τελευταία λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς ένα θετικό σημάδι το οποίο εντείνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα επτά χρόνια των μνημονίων, το πρόγραμμα και υλοποιείται αλλά και επιτυγχάνει τους στόχους του.
Σε αντίθεση με την αποτυχία των προβλέψεων όλων των παρελθόντων ετών, το 2016 για πρώτη φορά το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με την πραγματικότητα, αφού κλείνει με έστω και οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και υπεραπόδοση εσόδων τα οποία αποτελούν τη μαγιά για το κοινωνικό μέρισμα (13η σύνταξη και αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά).
«Όχι» σε νέα μέτρα, «όχι» σε εκλογές
Ήδη από το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα επαναλαμβάνοντας ότι το Μαξίμου δεν θα δεχθεί νέα μέτρα, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.
Σημείωσε ότι έχει κλείσει περίπου το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης και εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει.
Το αίνιγμα ΔΝΤ
Πηγή προβληματισμού, πάντως, παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι σκληρές απαιτήσεις που εγείρει, ιδιαίτερα για το αφορολόγητο, αλλά και τις περικοπές σε συντάξεις.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις αυτές, ενώ χαρακτήρισε τις προβλέψεις του Ταμείου «καταστροφολογικές και υπεραπαισιόδοξες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε επικριτικός προς το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι «πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο».
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, άφησε ανοιχτό και ένα «παραθυράκι» για επέκταση του δημοσιονομικού φρένου και μετά το 2018 ως κίνηση συμβιβασμού προς τους εταίρους.