Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική

Κατρούγκαλος: Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το τρίπτυχο «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης και της ελληνικής οικονομικής παρουσίας στο εξωτερικό», έθεσε ως άξονα των προτεραιοτήτων του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεών του στο υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα των προθέσεών του στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, τόσο στην οικονομική διπλωματία όσο και στα ευρωπαϊκά θέματα.

«Επιδιώκουμε μια πολυπολική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη, που θέλει να κάνει την Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γιατί αυτό είναι το γεωστρατηγικό μας πλεονέκτημα, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και λόγω της ιστορίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σκιαγραφώντας τη γενική κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

“Πρωταρχική σημασία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η αναστροφή των πολιτικών λιτότητας”

Εστιάζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την αναστροφή των πολιτικών λιτότητας. Αναφερόμενος στο «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα στην Ευρώπη», υπογράμμισε την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και ειδικότερα στην κοινή βούληση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, «με τη λήψη μέτρων, ούτως ώστε να αναστραφούν οι πολιτικές λιτότητας και να μειωθεί η ανισοκατανομή προτεραιοτήτων, όρων και κυρίως πολιτικών κατευθύνσεων, ανάμεσα στην κοινωνική και στην οικονομική διάσταση της ΕΕ».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει πάψει πια να ισχύει το γεγονός της συνεχούς βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ, σε σημείο «μάλιστα, που για πρώτη φορά, η δική μας γενιά αισθάνεται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και του γενικότερου αποτυπώματος, είναι η επίδρασή της στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ως προς αυτό, χαρακτήρισε κλασική περίπτωση τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο, όπως παρατήρησε, οι σοσιαλδημοκράτες αφίστανται από τη στρατηγική συμμαχία που είχαν με το Λαϊκό Κόμμα και αναπροσανατολίζουν την πολιτική τους πέρα από τη μέχρι τώρα ορθοδοξία της λιτότητας.

«Είναι σημαντικό αυτό για την Ευρώπη, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων, από τα θέματα του χρέους μέχρι τα ζητήματα ανάπτυξης της οικονομίας», προσέθεσε και υπογράμμισε πως «για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική, θέλουμε να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα