Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα “όπλα” του Τσίπρα απέναντι στον “καλό και τον κακό μπάτσο” του Σόιμπλε

Τα “όπλα” του Τσίπρα απέναντι στον “καλό και τον κακό μπάτσο” του Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία,

Η παγίδα του Σόιμπλε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος βρίσκεται πλέον στο παρελθόν πριν τα Χριστούγεννα, όπως είχαν δεσμευθεί, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον επόμενο μεγάλο κάβο, που έχει ως ορόσημο την 26η Ιανουαρίου.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεχίζει να τελεί στη σκιά των δύο μεγάλων αγκαθιών: Των πρόσθετων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018 και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αμφότερα τα θέματα προσκρούουν στις σκληρές αντιδράσεις του ΔΝΤ, το οποίο πλέον αποτελεί… κοινό μυστικό πως παίζει τον κακό “μπάτσο” προς όφελος της ατζέντας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει δίχως νέα παρατράγουδα, βασίζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους σε δύο κυρίως παράγοντες:

Αφενός, έχει καταστεί σαφές και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο και στο Βερολίνο, ότι ουδείς θέλει έναν νέο πυρήνα οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης την ώρα που Γερμανία και Γαλλία εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο και ενώ μαίνεται η κρίση ασφαλείας και το προσφυγικό, με την Ελλάδα να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο.

Αφετέρου, η Αθήνα σε αντίθεση με το παρελθόν, βρίσκεται στα… χαρακώματα απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας σημαντικές συμμαχίες στο πλευρό της. Πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, ο καθένας για τους λόγους του, έχουν συμπαραταχθεί στις ελληνικές θέσεις, εξαπολύοντας σφοδρές επιθέσεις στην μονολιθική πολιτική που προτάσσει το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτική είναι εξάλλου η αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, όταν με ανάρτησή του στο Twitter, χαιρέτισε την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν. «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω» ήταν ο …μεσογειακός τρόπος αντίδρασης του Γάλλου Επιτρόπου.

Την ίδια ώρα βέβαια, στο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι πως ο δρόμος για τη συμφωνία την 26η Γενάρη δεν θα είναι στρωμένος με πέταλα… Αντιθέτως, ήδη στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο εργάζονται προκειμένου να αποφύγουν τυχόν νέες παγίδες από το δίδυμο Σόιμπλε – Τόμσεν.

Παράλληλα πάντως, με το μέτωπο να μαίνεται ενάντια στους προθύμους στο εσωτερικό, το οποίο συμπυκνώνεται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη τα μηνύματα από την αντίπερα όχθη δείχνουν… συνθηκολόγηση λίγο πριν τη νέα ήττα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κινδυνεύει να γίνει γραφικός ζητώντας διαρκώς εκλογές, με μία ατάκα του στενού του συνεργάτη, Τάκη Θεοδωρικάκου να εκλαμβάνεται ως… παραδοχή ήττας.

«Στην πραγματικότητα ξεκίνησε μια προεκλογική περίοδος που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι παρατεταμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη λέξη “παρατεταμένος” να κρύβει το μυστικό που ταλανίζει τη ΝΔ: Ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και η Πειραιώς θα μείνει να ζητά εκλογές καταστροφολογώντας…

Σχετικά άρθρα