Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πού αποσκοπούν οι ομοβροντίες κατά του ΔΝΤ – Σκληρός πόλεμος με τον Σόιμπλε

Πού αποσκοπούν οι ομοβροντίες κατά του ΔΝΤ – Σκληρός πόλεμος με τον Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εκλογές, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σκληρός πόλεμος μεταξύ των δύο “παρατάξεων” που έχουν δημιουργηθεί με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι νέες ομοβροντίες κατά του ΔΝΤ από πρωτοκλασσάτα κυβερνητικά στελέχη δίνουν το στίγμα των προθέσεων του κυβερνητικού επιτελείου, που επιχειρεί να διεμβολίσει την ανίερη συμμαχία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν (που εκμεταλλεύεται το κενό… εξουσίας από τις περιπέτειες της Κριστίν Λαγκάρντ).

Έχοντας πλέον διαμορφωμένους εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων, στην κυβέρνηση επιμένουν για λύση μέχρι το τέλος του Γενάρη, έχοντας στο πλευρό τους την ανοιχτή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης αλλά και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Το “χαρτί” της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, την ώρα που είναι έτοιμη να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης (ο,1% ανάπτυξη είδε η ΕΚΤ για το 2016!) αλλά και την ώρα που μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εισέρχονται στο προεκλογικό 2017 μόνο αδιάφορο δεν περνάει από τα Ηλύσια Πεδία και την Γερμανική Καγκελαρία.

Παράλληλα, η πρωτοφανής κλιμάκωση των πιέσεων από την κρίση ασφαλείας, μετά και τα νέα χτυπήματα τζιχαντιστών, αναβαθμίζει ντε φάκτο το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης.

Με αυτά τα “χαρτιά” στην κυβέρνηση επιχειρούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις και τις μηχανορραφίες του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμάται ότι εργάζεται υπογείως για να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να φέρει στην εξουσία αυτούς που από το Μαξίμου χαρακτηρίζουν “προθύμους”.

Δεν είναι τυχαία η σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος στη συνέντευξή του στη Real News άφησε αιχμές για προσπάθεια πτώσης της κυβέρνησης από ορισμένα κέντρα εξουσίας των δανειστών. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο και το μήνυμα που πολλάκις έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας (και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο) ότι “δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων και τους yesmen…

Δεν είναι μυστικό πως στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν πολύ θετικά μία λύση του αδιεξόδου με τον εξοστρακισμό του ΔΝΤ, το οποίο από τις μέχρι στιγμής κινήσεις του δείχνει πως ουδόλως καίγεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα τηρεί μέχρι κεραίας την γραμμή Σόιμπλε, δημιουργώντας διαρκώς προσκόμματα.

Τουναντίον, αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν πως το Ταμείο με την ατελέσφορη στάση που κρατά στη βάση των παράλογων απαιτήσεων, επί της ουσίας επιχειρεί να απεμπλακεί από το πρόγραμμα.

Εκτός αυτού, τυχόν εξοστρακισμός του Ταμείου θα αποτελεί καίριο πλήγμα στους σχεδιασμούς Σόιμπλε, καθώς θα μείνει παντελώς απομονωμένος και έχοντας απωλέσει και τον τελευταίο – σημαντικό ωστόσο – σύμμαχό του, έχοντας μετά να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό μέτωπο που τάσσεται υπέρ των ελληνικών πλέον θέσεων.

Για αυτό το λόγο και χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε εμφατικά πως “φυσικά μπορεί να υπάρξει λύση και χωρίς το ΔΝΤ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν αρκεί να υποβαθμιστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου αλλά να αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα «διότι η παρουσία και με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου διαμορφώνει συσχετισμούς στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

«Το ΔΝΤ εξυπηρετεί το σχέδιο Σόιμπλε για την Ευρώπη» εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Σχετικά άρθρα