Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το υπόγειο “μήνυμα” για… εκλογές και ο γρίφος ΔΝΤ – Βερολίνου

Το υπόγειο “μήνυμα” για… εκλογές και ο γρίφος ΔΝΤ – Βερολίνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο,

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα εκλογικά σενάρια, την ώρα που οι θεσμοί θέτουν ως νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 26η Ιανουαρίου και η ΝΔ συνεχίζει να ποντάρει στην αποτυχία, ώστε να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε εμφατικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά πως «οι εκλογές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέρος του σχεδιασμού μας», επαναλαμβάνοντας εμφατικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε να παραδοθεί η χώρα στους προθύμους των δανειστών».

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στα σενάρια νέων καθυστερήσεων, πίσω από τα οποία πολλοί βλέπουν τις κάλπες να πλησιάζουν.

«Έχουμε πει ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε τον προγραμματισμό για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έξοδο της αγοράς το 2018. Ακόμα και στην πολύ απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερεί δεν είναι σε καμία περιπτωση στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους “προθύμους” εντός και εκτός συνόρων:

“Δεν θα παραδώσουμε την εξουσία στους προθύμους, ακόμα και αν σκοπεύετε να μας ρίξετε για να αναλάβουν οι εγχώριοι yesmen θα αποτύχετε” είναι το μήνυμα που στέλνει ουσιαστικά η κυβέρνηση, μήνυμα το οποίο υπογράμμισε εμμέσως τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο και ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ξεπαγώνουν” τα μέτρα για το χρέος;

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται με το βλέμμα καρφωμένο στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, όπου θα εξετασθεί το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο επέφερε μονομερώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με παρέμβασή του – εν αγνοία των λοιπών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αν και τα μέτρα κανονικά ήταν να εφαρμοστούν από τα μέσα Γενάρη, στην κυβέρνηση θέλουν να ξεπεράσουν τη νέα παγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα είναι η τελευταία στην πορεία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως “ακόμα και να μην είχαν γίνει οι εξαγγελίες Τσίπρα, οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών θα είχαν βρει κάποιον άλλον λόγο για να παγώσουν τα μέτρα και να φέρουν νέες καθυστερήσεις”.

Την ίδια ώρα πάντως, με νέο χρονοδιάγραμμα το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα ο γρίφος του ΔΝΤ με το Βερολίνο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως το Ταμείο ένεκα Τραμπ κερδίζει χρόνο μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασής του για παραμονή μονάχα ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα.

Για το θέμα εξάλλου αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή νέας αποσταθεροποίησης της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης από τη στάση του Ταμείου.

Και ασφαλείς πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως μονάχα αδιάφορο δεν πέρασε το θέμα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο…

Σχετικά άρθρα