Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Στριμώχνει” τη ΝΔ ο Τσίπρας για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά

“Στριμώχνει” τη ΝΔ ο Τσίπρας για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Με την νέα ονομαστική ψηφοφορία μετά την εφάπαξ 13η σύνταξη, αυτή τη φορά για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά συνεχίζεται η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει νε περάσει στο… ντούκου η οβιδιακή αλλαγή στάσης της ΝΔ.

Ενώ η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος για 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους θα γίνει κανονικά την Πέμπτη, δίνοντας ανάσα ενόψει Χριστουγέννων, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύουν μύδρους κατά της ΝΔ που δεν υπερψήφισε την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Τυχόν ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος στο επικείμενο EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται μετά και τις θετικές δηλώσεις αξιωματούχων παρά τη μονομερή ενέργεια Σόιμπλε, θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για το εσωτερικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Και τούτο, διότι σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα έχει μείνει πλήρως απομονωμένος μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αφού δεν ψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, την ώρα που οι αρμόδιοι θεσμοί θα έχουν δικαιώσει τις ελληνικές θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής το πρωθυπουργικό γραφείο, τονίζοντας πως «την ώρα που ο πρωθυπουργός τύγχανε ευρείας στήριξης στις Βρυξέλλες και έδινε μάχη για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο ίδιος εκλιπαρούσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «βάστα Σόιμπλε», συνεχίζοντας τον ανένδοτο όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπεισέρχονται και στα… εσωτερικά της ΝΔ, αποδίδοντας σε εσωκομματικές αντιδράσεις το «οξύμωρο», όπως τονίζουν, «να μην υπερψηφίζεται η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ως μονομερής ενέργεια αλλά η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, αφού αμφότερες εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό μαζί».

«Κατανοούμε, βέβαια, και τα εσωκομματικά του. Δεν ψήφισε τη «μονομερή ενέργεια» για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μετά τις οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζεται να ψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.Του συστήνουμε, βέβαια, να κλείσει το κινητό του μέχρι να ψηφιστεί ο ΦΠΑ από τη Βουλή -για να μην αλλάξει και πάλι άποψη μετά από τηλεφώνημα…», προσθέτει το σχόλιο του Μαξίμου.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Την ίδια ώρα όσον αφορά στη διαπραγμάτευση μετά και την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, είναι σαφές ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών διαρροή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους περί της κρισιμότερης διαπραγμάτευσης έπειτα από εκείνη του Ιουλίου του 2015.

Ωστόσο, καταγράφεται μια σημαντική αλλαγή ως προς εκείνη την περίοδο, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της εναντίον όλων. Αντιθέτως, είδαμε την πολύ έντονη και μαζική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Κομισιόν (Π. Μοσκοβισί) και αρκετές χώρες (αν όχι όλες, πλην Γερμανίας) με προεξάρχοντα τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι αντιδράσεις των παραπάνω φάνηκαν να στριμώχνουν και να ανατρέπουν τα σχέδια του δίδυμου Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ.

Στην Κρήτη για έργα και αγρότες

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται, τέλος, στην Κρήτη, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στο νησί θα είναι προσανατολισμένη στα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο στην Κρήτη, καθώς και στους παραγωγικούς φορείς του νησιού και ιδίως στους αγρότες.

Σχετικά άρθρα