Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαψεύδει το Spiegel το ΥΠΟΙΚ: Κανένα “επικοινωνιακό λάθος”

Διαψεύδει το Spiegel το ΥΠΟΙΚ: Κανένα “επικοινωνιακό λάθος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Διαψεύδουν το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως ο κ. Τσακαλώτος «δεν παραδέχτηκε κανένα επικοινωνιακό λάθος» κατά τη συνάντηση με βουλευτές.

Tι αναφέρει το υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία».

Εξειδικεύοντας, το υπουργείο τονίζει πως ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι «η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ». Επίσης ο υπουργός τόνισε στους βουλευτές πως «η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη. Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία» καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, το περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμά του έγραψε πως «η Ελλάδα παραδέχεται επικοινωνιακά λάθη», και επικαλούμενη πηγές από τη συνάντηση έγραφε ότι ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να σημείωσε πως ήταν λάθος που δεν είχανε ενημερωθεί οι πιστωτές για τις εξαγγελίες Τσίπρας.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επηρεάζονται από τις εν λόγω εξαγγελίες. Σύμφωνα με τους βουλευτές που επικαλείται το περιοδικό, ο κ. Τσακαλώτος δικαιολόγησε την έλλειψη ενημέρωσης με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν ταχέως ώστε να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2016.

Σχετικά άρθρα