Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας σε Μέρκελ για να ακούσει ο Σόιμπλε: H δίκαιη ανάπτυξη θέλει γενναίες αποφάσεις

Τσίπρας σε Μέρκελ για να ακούσει ο Σόιμπλε: H δίκαιη ανάπτυξη θέλει γενναίες αποφάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Γερμανία,

Σε εξέλιξη βρίσκεται μετά τις κοινές δηλώσεις στο Βερολίνο το γεύμα εργασίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, το προσφυγικό, το κυπριακό και η πορεία του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός «η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τα στατιστικά αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσους έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο πριν τη συνάντησή τους.

«Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο και γενναίες αποφάσεις ώστε να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ισχυρό σήμα ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετικη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τηνθεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια» σημείωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο

Από την άλλη πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε για άλλη μια φορά, σήμερα, πως οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις «καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερο από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.

Σχετικά άρθρα