Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό ροκ με Σόιμπλε και ΔΝΤ – Οι συμμαχίες Τσίπρα και ο “Εφιάλτης”

Σκληρό ροκ με Σόιμπλε και ΔΝΤ – Οι συμμαχίες Τσίπρα και ο “Εφιάλτης”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και με δύο ξεκάθαρα στρατόπεδα ξεκινούν οι επαφές και οι εργασίες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του έτους.

Το κλίμα είναι πιο δυναμιτισμένο από ποτέ και θυμίζει καλοκαίρι του 2015, με την Αθήνα να κατηγορεί το Βερολίνο ότι πήρε τη σκυτάλη από το ΔΝΤ στο power game εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των αποφάσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Και αυτό διότι η απόφαση του Eurogroup να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σε ευθεία συνεννόηση με το Βερολίνο μετά και την πρωινή διαρροή του Σόιμπλε, εκλαμβάνεται ως πολεμική κίνηση από την κυβέρνηση, που πίσω από αυτή βλέπει προσπάθεια να ναρκοθετηθεί η πολιτική διαπραγμάτευση και να πάρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πίσω ακόμα και την υπογραφή του από τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.

Στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε επιχειρεί να επαναβεβαιώσει την πολιτική στήριξη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση των συμφωνηθέντων και να ορθώσει αναχώματα στις αιτιάσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε που δείχνουν να κινούνται συντονισμένα με υπόγειους διαύλους επικοινωνίας.

Μετά το «ηλεκτροσόκ» του Eurogroup πάντως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρέπεμπαν τόσο στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί, όπως και στην ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση του Τζιάνι Πιτέλα εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρώτος τόνισε πως «στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο για «εξοργιστική απόφαση – όνειδος του Eurogroup» εξαπολύοντας μύδρους κατά του “διαβολικού Σόιμπλε“.

Είναι σαφές πως οι ισορροπίες στην διελκυστίνδα του ελληνικού προγράμματος κρέμονται από μία κλωστή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιχειρεί να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις μέσα από το νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης το προσεχές διήμερο.

Η Κομισιόν, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του Μοσκοβισί αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, βρίσκονται στο πλευρό των ελληνικών θέσεων, την ώρα που Σόιμπλε και ΔΝΤ επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς τους υπόγειους διαύλους επικοινωνίας με τη στρατηγική τους.

Έν τω μεταξύ, το ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή αποκτά νέα ατζέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει ωστόσο τι θα πει, ήδη από χθες στη… Θεσσαλονίκη:

«Oφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Έχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας».

Αν και επισήμως διαψεύδεται, όπως διαφάνηκε και από τη συστοιχία ελληνικών πυρών κατά του Ταμείου από την αρχή της εβδομάδας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο «παροπλισμός» του ΔΝΤ έστω στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου αν όχι η πλήρης απεμπλοκή του.

Μία τέτοια απόφαση θα συνέβαλε στην κατεύθυνση της ώθησης ενός προωθητικού συμβιβασμού, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, το κλίμα στο Βερολίνο δείχνει να έχει αλλάξει για το Ταμείο, εάν αναλογιστεί κανείς τη σκληρή επίθεση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων στην κυβέρνηση Μέρκελ, Μ. Στίμπγκεν, ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ουάσιγκτον καλώντας την «να σκεφτεί να αποφασίσει εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα αντί να σκορπά προτάσεις».

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο ΔΝΤ όσο κυρίως στον Βόλφκγανγκ Σόιμπλε που «γρατζούνισε» τα αντανακλαστικά του Eurogroup, προχωρά κανονικά στη νομοθέτηση των εξαγγελιών για τη 13η σύνταξη και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο μπλόκο του Eurogroup τόνιζαν πως όλα τα στοιχεία που ζήτησαν οι θεσμοί έχουν δοθεί από το ελληνικό επιτελείο και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά. Πάγια θέση της κυβέρνησης, την οποία τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, είναι ότι δεν υπάρχει κάτι αντισυμβατικό στις εξαγγελίες, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν το συμφωνηθέντα στόχο και τα κεφάλαια αντλούνται από το υπερπλεόνασμα.

Παράλληλα, για επιθετικές ερωτήσεις ετοιμάζονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι σήμερα θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Στα σχοινιά η ΝΔ

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας με τη ρελάνς της ονομαστικής ψηφοφορίας στριμώχνει στα σχοινιά τη ΝΔ. Όχι μόνο προχωρά κανονικά στη νομοθέτηση των εξαγγελιών, αλλά ο κόσμος θα γνωρίζει ποιος καταψήφισε.

Ενδεικτική είναι είναι πολύ σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με χαρακτηρισμούς όπως «πέμπτη φάλαγγα» και «Εφιάλτης», εγκαλώντας τον πως ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες φωνές των δανειστών.

Εξίσου σκληρό ήταν και το δίλημμα, το οποίο προτάσσουν κυβερνητικοί κύκλοι προς την Πειραιώς, τονίζοντας πως «ή θα καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του (και επιβεβαιώνοντας την ταύτισή του ως πρόθυμος με τις ακραίες φωνές των δανειστών) ή θα υπερψηφίσει τα μέτρα αλλά μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία».

Σχετικά άρθρα