Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Καρφώνει” τους Ευρωπαίους πως κάνουν την πάπια στο ΔΝΤ η Αχτσιόγλου

“Καρφώνει” τους Ευρωπαίους πως κάνουν την πάπια στο ΔΝΤ η Αχτσιόγλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρώπη, Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργείο Εργασίας,

Αιχμές για τη στάση των εκπροσώπων της Κομισιόν που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά άφησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών «τις κρίσιμες στιγμές δεν υψώνουν φωνή, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί» απέναντι στις «σκληρές» θέσεις του ΔΝΤ. Αντίθετα, πρόσθεσε, στο Ευρωκοινοβούλιο και τους κοινωνικούς φορείς, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα είναι αμέριστη.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το ΔΝΤ ζητάει πράγματα που δεν υφίστανται στην Ευρώπη και δεν αποτελούν καλές ή έστω συνήθεις πρακτικές.

Η ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, παραμένει σε όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015, για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές στην Ε.Ε..

«Δεν είναι ένας θολός και αόριστος όρος, καθώς περιγράφεται αναλυτικά από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχε και το ΔΝΤ. Το πόρισμα αυτό σε ένα 90% συμφωνεί με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και με όρους τήρησης των συμφωνηθέντων το ΔΝΤ θα πρέπει να αλλάξει τη στάση του», επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, χρησιμοποιώντας τον λατινικό όρο «Pacta sunt servanda» («Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι οι θεσμοί έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αλλά προς το παρόν δεν έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Επανέλαβε ακόμη ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων «όχι για λόγους ‘ιδεοληπτικής εμμονής’ όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά γιατί είναι κεντρικό εργασιακό δικαίωμα και κεκτημένο σε όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενη στον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι «υπάρχει ένας χάρτης 25 παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, που προωθεί νέες πρακτικές και στόχος είναι να γίνει γνωστός στους εργαζόμενους, με στόχο να δημιουργηθεί μία συμμαχία με αυτούς και να είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον τους η συνεργασία με το ΣΕΠΕ, αλλά ταυτόχρονα και με τους συνεπείς επιχειρηματίες».
Για την ανεργία σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα» αλλά στηλίτευσε τη στάση εκείνων «που ενώ οδήγησαν την ανεργία από το 7% στο 27% σε μία πενταετία, σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αύξησε την ανεργία».

Σχετικά άρθρα