Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολύ κοντά σε συμφωνία ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, λένε πηγές της ΕΕ

Πολύ κοντά σε συμφωνία ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, λένε πηγές της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πιστοληπτική Αξιολόγηση,

Την αισιοδοξία τους για συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εκφράζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον “πολύ κοντά”.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα, επιστρέφουν σταδιακά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, και από αύριο Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση, ανέφεραν κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ακανθώδες θέμα» σε πρώτη φάση, παραμένουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 – 2019 επίσης παραμένει.

Παρά ταύτα, οι ίδιες κοινοτικές πηγές, εξέφρασαν αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον πολύ κοντά.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Σχετικά άρθρα