Αιχμές για την επιρροή της Εκκλησίας στις πολιτικές αποφάσεις, αλλά και τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2017, επισημαίνοντας παράλληλα τα «αυξημένα ιστορικά καθήκοντα» της Αριστεράς σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά και προειδοποιώντας όσους διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές ότι τα υπουργικά κουστούμια που ράβουν «θα παραμείνουν στην γκαρνταρόμπα για πολύ καιρό ακόμη».
Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι η εκκλησιαστική εξουσία έχει ευθύνες για την σημερινή κατάσταση και δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν με «συμβολικές κινήσεις», για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι ουσιαστικές, «να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε την δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στην συγκρότηση κυβερνήσεων και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία».
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό κι η υπόθεση του Καστελόριζου δεν πάνε μαζί και προέτρεψε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ένα πλαίσιο ώστε αυτές οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν «χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα». Παράλληλα, ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δεξιού ΔΗ.ΣΥ. και του Αριστερού ΑΚΕΛ που συνεργάζονται για λύση στο Κυπριακό κι έθεσε το ερώτημα αν είναι δυνατή κάποια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας προκειμένου «να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου».
Για το προσφυγικό
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Ν. Φίλης στηλίτευσε την σχετική κινδυνολογία μιλώντας για μια «νέα εκδοχή ακραίου Κέντρου», ένα μέτωπο δηλαδή που συγκροτούν «χρεοκοπημένοι πολιτευτές, δήμαρχοι που χαϊδεύουν αυτιά, εκκλησιαστικοί παράγοντες», οι οποίοι και «κερδοσκοπούν για να επιστρέψουν στην εξουσία». Ο Ν. Φίλης επέκρινε και την πρώην γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι υποτίμησε την σημασία της ανόδου της ακροδεξιάς.
Ο Ν. Φίλης εξέφρασε την συμπαράστασή του στην μάχη της κυβέρνησης για βιώσιμη συμφωνία, εκτιμώντας παράγοντας για την επιτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ικανότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και να εμπνεύσει τον λαϊκό παράγοντα. Σχετικά με την Παιδεία, ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη ότι το έργο που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί» επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ένα «Δημόσιο σχολείο ποιότητας κι ισότητας».
Ο Ν. Φίλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διεθνείς εξελίξεις με το «περήφανο «Όχι» στο δημοψήφισμα της Ιταλίας, αλλά και την άνοδο του Ντ. Τραμπ.
Ο Ν. Φίλης μίλησε για «κρίση της κεντρώας σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης» παρατηρώντας ότι «τα πραγματικά προτάγματα δεν συγκλίνουν στο Κέντρο, αλλά διαμορφώνουν δύο αντίπαλους πόλους του πολιτικού συστήματος, την Δεξιά και την Αριστερά». Ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένα «εργαστήριο εναλλακτικής πορείας της Ευρώπης».