Την πεποίθησή της ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ρύθμιση του χρέους θα σηματοδοτήσουν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
“Είμαστε σε μία στροφή της οικονομίας. Βγαίνουμε από την ύφεση με το κλείσιμο της αξιολόγησης και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους”, τόνισε η υφυπουργός, στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε θα δοθούν 3,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, ενώ θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή, τα έσοδα των οποίων δεν έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2017.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, για τις οφειλές του δημοσίου θα δοθούν:
1,7 δις ευρώ άμεσα και 1,8 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Τα δύο νομοσχέδια θα αφορούν:
α) τις ηλεκτρονικές πληρωμές. «Η βασική φιλοσοφία του είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες», τόνισε η Κ. Παπανάτσιου.
β) τα αδήλωτα εισοδήματα. «Το νομοσχέδιο είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε η υφυπουργός.
Έσοδα
Αναφερόμενη στα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα πάνω από 210 εκατ. ευρώ.
«Τα 2,44 δις πλεόνασμα δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε απέναντι στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν πολιτική βούληση για να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή.
Η Κ. Παπανάτσιου επιτέθηκε στη ΝΔ και τον ΣΕΒ λέγοντας ότι «η ΝΔ θα στείλει και άλλους πολίτες στην φτωχοποίηση προκειμένου να ευνοήσει τις υψηλές κοινωνικές τάξεις. Αυτή είναι η πολιτική της παρέα με τον ΣΕΒ» και πως «όταν ο ΣΕΒ, σε συγχορδία με τη ΝΔ, μας κατηγορεί ότι κάναμε την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων μέσα σε μία χρονιά είναι για μας εύσημα».
Θετικές επιδράσεις
Η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις θετικές επιδράσεις που έχει η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σε ευρεία κοινωνικά στρώματα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή το 90% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, θα πληρώσουν το 2017 λιγότερα σε σχέση με το 2016», σχολίασε
-«Το ίδιο ισχύει και με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπου ο φετινός φόρος θα είναι μηδενικός και θα τους επιστραφεί και η επιδότηση», είπε χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις δαπανών. Υπολογίζουμε ότι το 2017 θα βρούμε δαπάνες 1,2 δις ευρώ που μπορούν να περικοπούν, δαπάνες που δεν τις χαρακτηρίζω σπατάλες».
Άλλωστε, συνέχισε, «η αναδιανομή μέσω της φορολογικής πολιτικής είναι περιορισμένη. Στόχος είναι να προστατευθούν τα πιο χαμηλά εισοδήματα με δεδομένο το στόχο για πλεόνασμα 1,75%».