Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Προειδοποιεί Ερντογάν – Τι λέει για χρέος και ΔΝΤ

Παυλόπουλος: Προειδοποιεί Ερντογάν – Τι λέει για χρέος και ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Κύπρος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σκόπια, Τουρκία,

«Η πολιτική της λιτότητας δημιούργησε μία τεράστια κρίση χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σαφέστατη προειδοποίηση στον Ερντογάν, ότι “δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις προκλήσεις του, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση”, απηύθηνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «Όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάνης (σ.σ. ο Ερντογάν) στη πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά».

«Μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε.”, τόνισε.

Για το Κυπριακό σημείωσε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα, ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά για Διεθνές. «Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κ Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση, όπως «συμβαίνει και με το Σκοπιανό».

«Εμείς ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι φίλος και σύμμαχος» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί τον δρόμο της.

Θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα συνεχίζουμε την πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης (οικονομική και προσφυγική) που αντιμετωπίζει.

Ο ΠτΔ επανέλαβε τη θέση του ότι το χρέος σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο και ότι μεγεθύνθηκε από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Αναγνωρίζει ότι δεν επιδέχεται «κούρεμα» λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων». Αναφορικά με τα επιτόκια σημειώνει ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο.

Επισημαίνει ότι η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης. Η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα (π.χ. που να διαθέτει ευρωομόλογα) για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και παρακολουθεί το πρόβλημα να «γιγαντώνεται».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, την οποία ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει «ασθενή κρίκο εκείνης της εποχής», σημειώνει ότι η Ευρώπη, για άλλη μια φορά ανέτοιμη, «δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό». Για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι επέβαλλε ένα «εξαρχής προβληματικό» πρόγραμμα με λανθασμένο τον υπολογισμό του συντελεστή ύφεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και τη δημιουργία της κρίσης του χρέους.

Σχετικά άρθρα