Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η εφημερίδα “Πολίτης” παραδόθηκε στον Κοτζιά – “Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του”

Η εφημερίδα “Πολίτης” παραδόθηκε στον Κοτζιά – “Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Πολίτης, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στις 22 Νοεμβρίου, μετά το ναυάγιο στο Mont Pèlerin, η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» της Κύπρου κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι τρεις λόγοι που έφεραν την ανατροπή. Πώς και γιατί οδηγήθηκαν στο αδιέξοδο οι συνομιλίες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ των τριών λόγων, δεύτερος – πάνω από τη στάση της ηγεσίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς – ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα ο εξής: «Η καθόλου βοηθητική στάση που κράτησε η Αθήνα».

Και πως προσδιόριζε η εφημερίδα την «καθόλου βοηθητική στάση» της Ελλάδας; Με τα εξής:

«Καθόλου βοηθητική δεν αποδείχθηκε τελικά η στάση της Αθήνας και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Οι συχνές δηλώσεις του κ. Κοτζιά και ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο έπαιρνε θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ήταν και ο λόγος που ακύρωσαν συνάντηση που θα είχε πριν την πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η δε επιμονή του να αναζητηθεί η χρυσή τομή με την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν πάνε τα πράγματα στην πολυμερή, εξόργισε την Άγκυρα και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν».

Και σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Φοβάται το πολιτικό κόστος» και υπότιτλο «Ο Α. Τσίπρας φέρεται να τρέμει το πολιτικό κόστος από μία λύση του Κυπριακού για να μη φορτωθεί μία νέα Ζυρίχη» αναφέρεται επί λέξει το εξής:

«Ιθύνων νους των μηδενικών εγγυήσεων φέρεται από κυβερνητικές πηγές και των δύο χωρών να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς»…

Είναι οι παραπάνω αναφορές απολύτως ενδεικτικές της αντίθεσης της εφημερίδας στη στάση της Ελλάδας και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο θέμα των εγγυήσεων;

Η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική.

Το ρεπορτάζ έγινε φέιγ βολάν από αρθρογράφους και ενημερωτικά sites στην Ελλάδα που βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη προκειμένου να πυροβολήσουν με το παραμικρό, για διάφορους λόγους, τον Νίκο Κοτζιά, εξαπολύθηκε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που παρουσιάστηκε ως «αδιάλλακτος» ακόμα και ως «νέος Βαρουφάκης», όλα αυτά ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός που αν μη τι άλλο έδινε αφειδώς συγχωροχάρτια στην Άγκυρα για το ρόλο της στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Αυτά όμως έγραφε η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» στις 22 Νοεμβρίου.

Και αφού έγινε ο κακός χαμός και απειλήθηκε – χωρίς επιτυχία βέβαια – στο αρραγές μέτωπο Αθήνας – Λευκωσίας, η ίδια εφημερίδα, μόλις μία εβδομάδα μετά, σαν να μην έγινε και τίποτα, έγραψε τα εξής εκπληκτικά σε κύρια άρθρα της στις 29 Νοεμβρίου:

«Επισημαίνουμε επίσης το αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του επί της στρατηγικής, που δεν είναι άλλη από την επανένωση της Κύπρου και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της….Συγκεφαλαιώνοντας στην Κύπρο, για όσους το ξεχνούν, κατέχεται το 37% του εδάφους από 40.000 Τούρκους στρατιώτες. Η λύση ομοσπονδίας είναι η μόνη προοπτική που επιτρέπει την οριστική αποχώρηση τους. Όποιος θέτει προσκόμματα- και εδώ δεν αναφερόμαστε στον κ. Κοτζιά ο οποίος έχει καθαρές θέσεις, αλλά σε όσους τον χρησιμοποίησαν στην Ελλάδα και την Κύπρο- το μόνον που μπορούν να πετύχουν είναι την οριστική διχοτόμηση».

Στις 22 Νοεμβρίου η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» έδειχνε με το δάχτυλο, λες και είναι στίγμα, τον Νίκο Κοτζιά ονομάζοντας τον «ο ιθύνων νους των μηδενικών εγγυήσεων».

Στις 22 Νοεμβρίου η ίδια εφημερίδα ενοχλούνταν από τις «συχνές δηλώσεις» και τον «απόλυτο τρόπο» με τον οποίο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έπαιρνε θέση για τις εγγυήσεις.

Στις 29 Νοεμβρίου η ίδια εφημερίδα, χωρίς καμία συγγνώμη, έγραψε «δεν υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του επί της στρατηγικής».

Διαφωνία δεν υπάρχει, αλλά ούτε τσίπα υπάρχει.

Βέβαια, ως φύλλο συκής για να καλυφθεί το μεγαλοπρεπές άδειασμα της εφημερίδας στον ίδιο τον εαυτό της, η εφημερίδα στις 29 Νοεμβρίου έγραψε και το εξής:

«Οι άγαρμποι χειρισμοί του Έλληνα υπουργού έδωσαν την αφορμή που αναζητούσε η τουρκική πλευρά για να απεγκλωβιστεί από τη δέσμευση που ανέλαβε να συζητήσει και να συμφωνήσει πρώτα το εδαφικό και μετά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Τελικά, συμφωνούμε με τον Κοτζιά σε όλα, αλλά είναι άγαρμπος, μάς είπε η εφημερίδα.

Η “αγαρμποσύνη” ήταν το θέμα.

Και λόγω της δήθεν “αγαρμποσύνης”, η εφημερίδα βάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να προκαλέσει ρήγμα στο αρραγές μέτωπο Αθήνας – Κύπρου, δίνοντας συγχωροχάρτια στη στάση Erdogan και Τουρκίας.

Αλλά ας δούμε και πού έγκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήθεν «αγαρμποσύνη» του Νίκου Κοτζιά.

Το σενάριο «ΠΟΛΙΤΗ» λέει το εξής: ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε φέρει εκεί που ήθελε τον Ακιντζί στο εδαφικό στην πρώτη φάση διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ήθελε άμεσα να κλείσει πολυμερή με το εδαφικό συμφωνημένο, στην πολυμερή θα διαπραγματεύονταν ασφάλεια / εγγυήσεις με το χαρτί της εκ περιτροπής Προεδρίας στο χέρι αλλά με το εδαφικό κλεισμένο, όμως ο Κοτζιάς του είπε μην βιάζεσαι, πρέπει πρώτα Ελλάδα και Τουρκία να καταλήξουν στα βασικά της ασφάλειας / εγγυήσεων πριν γίνει πολυμερής.

«Οι, σε όλους τους τόνους, διακηρύξεις του κ. Κοτζιά ότι η Ελλάδα δεν θα προσέλθει σε πολυμερή εάν πρώτα δεν συμφωνηθεί περίπου το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας έδωσε την ευκαιρία στον Μουσταφά Ακιντζί να μιλά για «κοροϊδία».

Και ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου συμφωνήθηκε να είναι «ελαστική η ελληνοκυπριακή πλευρά στο δεύτερο Μοντ Πελεράν, ως προς την ημερομηνία της πολυμερούς, εφόσον ολοκληρωνόταν η συζήτηση στο εδαφικό» ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «στις επίσημες δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε τη θέση Κοτζιά για προδιαβούλευση Ελλάδας – Τουρκίας πριν από την πολυμερή».

Καλό το παραμύθι, αλλά ας διαβάσουν τι είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις επίσημες δηλώσεις του στις 17 Νοεμβρίου μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εφ’ όλης της ύλης…για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μοnt Pelerin, αλλά και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όλοι σε Ελλάδα – Λευκωσία συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει προδιαβούλευση Ελλάδας – Τουρκίας για τις εγγυήσεις / ασφάλεια πριν την πολυμερή, γιατί αλλιώς η οποιαδήποτε πολυμερής θα τιναχθεί στον αέρα, μαζί με όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Όλοι στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά γνωρίζουν εδώ και καιρό το λογικότατο αίτημα της Ελλάδας για τη συγκεκριμένη και δεν αισθάνονται άνετα.

Δεν αισθάνονται άνετα γιατί έχουν βρεθεί στη γωνία από την επιτυχία της δικής μας πλευράς να απαρνηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης σε μελλοντική συμφωνία, έχουν βρεθεί στη γωνία από τις αλλεπάλληλες προτάσεις της ελληνικής / ελληνοκυπριακής πλευράς για Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας που θα αντικαταστήσει το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, έχουν βρεθεί στη γωνία από το απολύτως εύλογο επιχείρημα ότι δεν νοούνται εγγυήσεις και στρατεύματα τρίτων σε ένα κυρίαρχο κράτος μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην επιθυμεί λύση, να διαφώνησε με όσα είχε συμφωνήσει ο Ακιντζί στο εδαφικό, να τον άδειασε, και αυτός προκειμένου να μην γίνει γνωστή η διένεξη με την Άγκυρα να κρύφτηκε πίσω από το δήθεν «αιφνιδιασμό» του πως η Αθήνα θέλει προσυνεννόηση για τις εγγυήσεις πριν την πολυμερή, δεν πέρασε από το μυαλό των συντακτών του «ΠΟΛΙΤΗ».

Προτίμησαν να κατηγορήσουν την Αθήνα και τον Νίκο Κοτζιά.

Να δείξουν στις 22 Νοεμβρίου την αγανάκτησή τους για τον «απόλυτο τρόπο» των θέσεων του Νίκου Κοτζιά στο θέμα των εγγυήσεων. Θέσεις που ο Έλληνας Υπουργός είχε αναφέρει με το νι και με το σίγμα σε συνέντευξή του και στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» στις 9 Οκτωβρίου, χωρίς βέβαια κανείς από την εφημερίδα να διατυπώσει διαφωνία:

«Οποιαδήποτε παραμονή στρατού κατοχής πάνω στο κορμί της Μεγαλονήσου δεν αποτελεί λύση. Διότι αναπαράγει το πρόβλημα που καλείται να λύσει, έστω και με νέα ενδυμασία. Επί παραδείγματι, η συγκέντρωση τμήματος του στρατού κατοχής σε μια βάση, σημαίνει νομιμοποίηση της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από στρατεύματα τρίτης χώρας. Σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου. Δεν αναλύω τους κινδύνους μελλοντικής αποσταθεροποίησης της Κύπρου που μπορούν να προέλθουν από μια τέτοια βάση.

Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει όλος στα πλαίσια ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος. Η θεωρία ότι πρέπει να μείνει προκειμένου να εγγυηθεί τη λύση, αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη και ομολογία μη επίλυσης του κυπριακού».

Ίσως να θυμήθηκαν την παραπάνω συνέντευξη στον «ΠΟΛΙΤΗ» για αυτό και η εφημερίδα παραδέχθηκε στις 29 Νοεμβρίου «δεν υπάρχει καμία διαφωνία μαζί του επί της στρατηγικής».

Ως πότε όμως οι Έλληνες θα πυροβολάμε τα ίδια μας τα πόδια;

Σχετικά άρθρα