Και επισήμως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη καμπή της, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναβεβαιώνει από τις επαφές που είχε με Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ πως πρέπει να κλείσει εντός των επόμενων έξι ημερών.
Η εξίσωση για την κυβέρνηση μόνο εύκολη δεν είναι, δεδομένου ότι πέραν της αξιολόγησης, που είναι πρωταρχικής σημασίας, οι άγνωστοι “χ” του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά και του Βερολίνου για την ελάφρυνση του χρέους απειλούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο νέων μέτρων τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Για αυτό το λόγο και το ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε τις δύο πλευρές πως ο όποιος μεταξύ τους συμβιβασμός δεν μπορεί να γίνει στις πλάτες της Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπογράμμιζαν εμφατικά πως “καμία συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”, απορρίπτοντας εξαρχής τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμιζαν πως η Κομισιόν δεν τάσσεται υπέρ των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ με προκαθορισμό μέτρων από τώρα για το 2018, ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εργασιακά, που αποτελούν αγκάθι στην αξιολόγηση, ήταν σαφής με επίκληση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παρά τη στενωπό την οποία εισέρχεται η διαπραγμάτευση, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναβεβαιώνει τον οδικό χάρτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη ρύθμιση χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Και φυσικά άπαντες αναμένουν από το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι ακριβώς θέλει, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις – και εντός του κυβερνητικού επιτελείου – πως το Ταμείο αναζητά διέξοδο διαφυγής από το ελληνικό πρόγραμμα.
Για αυτό το λόγο εξάλλου και υποστηρίζουν πως πως αυτή η αμφισημία που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη παραμονή ή όχι του ΔΝΤ προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το βραχυκύκλωμα που υπάρχει.