Μεγάλη οργή επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου για τον “ύμνο” στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα που έγραψε ο Χρήστος Ράπτης της ιστοσελίδας iefimerida.
Η ομογενειακή οργάνωση “Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια” της Χειμάρρας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία όχι μόνο καταγγέλλει και απαντά στα ψέμματα του Έντι Ράμα αλλά και ξεχειλίζει από αγανάκτηση προς τον Χρήστο Ράπτη, που “έγραψε έναν τέτοιο ύμνο προς τον Αλβανό πρωθυπουργό”.
Για τους Έλληνες ομογενείς η στάση του εν λόγω δημοσιογράφου προφανώς και προκάλεσε “σοκ”, είναι εμφανές αυτό στην ανακοίνωσή τους, αφού όπως φαίνεται το τελευταίο πράγμα που περίμεναν ήταν να διαβάσουν ένα τέτοιο κείμενο από συμπατριώτη τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομόνοιας όπως αναρτήθηκε στο Facebook:
Με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις στην Χειμάρρα, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την προχθεσινή συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Και ενώ η συνέντευξη του κυρίου Ράμα δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη αφού τίποτα καινούριο δεν ακούσαμε, μας προξένησε δυσάρεστη αίσθηση η ανάγνωση του ύμνου προς τον κύριο Ράμα που συνέγραψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης στην διαδικτυακή εφημερίδα της οποίας ηγείται.
Είναι απορίας άξιο πως ένας δημοσιογράφος όπως ο κύριος Ράπτης, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως πρώτη φορά άκουσε τον κύριο Ράμα και ταυτόχρονα έχει γνώση των πρόσφατων γεγονότων, έγραψε έναν τέτοιο ύμνο προς τον Αλβανό πρωθυπουργό χωρίς να μπει στον κόπο να αναζητήσει από δημοσιογραφικό έστω ενδιαφέρον κατά πόσο ευσταθούν όσα ο κος. Ράμα δήλωσε και πως αυτά συνδέονται με τις τρέχουσες εξελίξεις και την ευρύτερη στρατηγική της Αλβανίας στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
Ως άμεσα εμπλεκόμενοι μιας και βιώνουμε σε καθημερινή βάση το μεγαλείο του Ευρωπαίου πολιτικού κ. Ράμα θέλουμε να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Οι βλέψεις της αλβανικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται και από τον πρωθυπουργό της είναι λίγο πολύ γνωστές και έχουν αποτελέσει αντικείμενο πλήθους κειμένων και αναλύσεων.
Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να δούμε σε βάθος τις δηλώσεις του Ράμα αλλά θέλουμε να συμβάλλουμε στην γενικότερη συζήτηση αναδεικνύοντας κάποια σημεία της συνέντευξης στα οποία ο Έντι Ράμα συνελήφθη ως κοινός ψεύτης σε αντιπαραβολή με τον ύμνο του κυρίου Ράπτη.
Παραθέτουμε λοιπόν τα σημεία εκείνα
Για την Μεγάλη Αλβανία
Γράφει ο κύριος Ράπτης: Με δυο λόγια, μέσα σε μια ώρα γελοιοποίησε όλες αυτές τις ελληνικές εθνικιστικές μαλακίες περί της δήθεν Μεγάλης Αλβανίας και της δήθεν απειλής που διατρέχει η ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα, τις οποίες διακινούν διαχρονικά διάφοροι παράφρονες Έλληνες δημοσιογράφοι και αργόσχολοι και αναπαράγονται στο βόθρο του ίντερνετ και σε διάφορα περιθωριακά έντυπα.
Για τη Μεγάλη Αλβανία που δήθεν αποτελεί την κρυφή ατζέντα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, τα επιχειρήματά του ήταν ακράδαντα.
«Γιατί πρέπει να απολογηθώ εγώ», είπε, «για λογαριασμό κάποιων παρανοϊκών που φαντάζονται τέτοια πράγματα και φτιάχνουν χάρτες χωρίς αντίκρισμα;». «Θα ήταν», πρόσθεσε, «σαν η ελληνική κυβέρνηση να απολογηθεί επειδή διάφοροι παράφρονες ονειρεύονται τα σύνορα της Ελλάδας έως τη μέση της Αλβανίας».
Ας αφήσουμε λοιπόν τα βιβλία της ιστορίας στην άκρη των οποίων οι σαφέστατες αναφορές περί φυσικής Αλβανίας «δικαιολογούνται» κατά τους κύριο Ράμα και Ράπτη και ας δούμε ένα μόνο απόσπασμα από το βιβλίο της Γεωγραφίας της 9ης τάξης.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «Τα αλβανικά εδάφη στην Ελλαάδα» (ακριβής μετάφραση από Trevat Shqiptare ne Greqi) γράφει:
«Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.
»Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων, δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως τον προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων αυτών των περιοχών.
»Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της «Μακεδονίας» και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές, Τσαμουριά, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κόνιτσα κλπ».
Αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη όπου στο μάθημα της Γεωγραφίας, οι μαθητές διαβάζουν για τα «εδάφη τους» σε άλλες χώρες, τότε ας μας συγχωρήσει ο κύριος Ράμα και οι θαυμαστές του.
Ο άγνωστος κύριος Ερντογάν
Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στην ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, ο κ. Ράμα δήλωσε πως δεν γνώριζε τον κο. Ερντογάν πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της Αλβανίας άρα δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε συνεννόηση μαζί του.
Δυστυχώς για τον κύριο Ράμα, τα δημοσιεύματα του Τύπου από την συνάντηση του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Αλβανία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό έναν μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2013 έρχονται να αποκαλύψουν άλλο ένα ψέμα του: Αναζήτηση στο διαδίκτυο φέρνει εκατοντάδες σχετικά αποτελέσματα αλλά το πιο πιστικό είναι η ανάρτησή του ίδιου στο twitter με ημερομηνία 29 Μαΐου 2013 όπου γράφει:
«Αξέχαστη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην κατοικία του. Σπάνια φιλοξενία. Ενδιαφέρον και μεγάλος σεβασμός για τους Αλβανούς», ενώ δημοσιεύει και φωτογραφία με το χειρόγραφη αφιέρωση του Ερντογάν προς τον Έντι Ράμα. (επισυνάπτονται σχετικές εικόνες).
Για την ισονομία με την οποία αντιμετωπίζεται η Χειμάρρα
Συνεχίζει ο κύριος Ράπτης: Ακόμα πιο πειστικός ήταν στο θέμα της δήθεν «άνισης αντιμετώπισης» της ελληνικής μειονότητας της Χειμάρρας με την κατεδάφιση διάφορων αυθαίρετων κτισμάτων που ανήκουν σε Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής.
«Στην Αλβανία», είπε, «σχεδιάζουμε μία οικιστική αστική ανάπτυξη και κατεδαφίσαμε 9.000 κτίσματα σε όλη τη χώρα».
«Αν βρείτε», είπε στον Παπαχελά, «ότι οι κατεδαφίσεις αυτές στη Χειμάρρα έγιναν με διαφορετικά κριτήρια και με διαφορετικό νόμο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, θα βγω στο κανάλι σας και θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη στον ελληνικό λαό».
Ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση του κ. Ράμα ως Χιμαραίοι, θα του υπενθυμίσουμε κατ’ αρχάς μια περίπτωση κατά την οποία έγινε κατεδάφιση στην Χιμάρα με διαφορετικά κριτήρια απ’ ότι στις αλβανικές πόλεις: Θα ανατρέξουμε στο “μακρινό” 2015 όταν με δική του εντολή κατεδαφίστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας που ουδεμία σχέση είχε με το περίφημο σχέδιο αστικής ανάπλασης της χώρας.
Μάλιστα υπερασπιζόμενος την απόφασή του και προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα είχε χαρακτηρίσει την εκκλησία ως “γκαράζ” (τυχαία ίσως, το ίδιο έκανε και για τα 19 κτίρια στο κέντρο της Χιμάρας κατά την διάρκεια της εν λόγω συνέντευξης) προκαλώντας θλίψη και αγανάκτηση στην τοπική ελληνοχριστιανική κοινότητα.
Σήμερα ενάμιση χρόνο αργότερα ο χώρος όπου βρισκόταν ο Άγιος Αθανάσιος ακόμη περιμένει την “ανάπλαση” του. (επισυνάπτεται εικόνα)
Αυθαίρετα τα κτίσματα που είναι 200 ετών;
Υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία που δεν θυμήθηκε να παρουσιάσει ο κ. Ράμα στην συνέντευξή του και αξίζει να αναφερθούν:
– Στα προς κατεδάφιση κτίρια περιλαμβάνονται σπίτια άνω των 100 ετών.
– Κανένα από τα εν λόγω κτίρια δεν είναι παράνομο. Εκτός αν θεωρήσουμε πως κάποια στερούνται νομιμοποίησης αφού κτίστηκαν προ της συστάσεως του αλβανικού κράτους άρα δεν έλαβαν άδεια από την «αρμόδια» αρχή.
– Την ίδια ώρα που γκρεμίζονται μόνο κατοικίες και επιχειρήσεις Ελλήνων, ξένοι χτίζουν πολυώροφα κτίρια σε παραθαλάσσια οικόπεδα με άδεια από το δημαρχείο χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα ιδιοκτησίας και χωρίς να γίνεται σεβαστό το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής σχετικά με το ύψος των κτισμάτων.
Το 2013 μόλις ο κύριος Ράμα ανήλθε στην εξουσία, κατεδάφισε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των οικογενειών Ντούνη και Στραμάρκου στους Δρυμάδες. Χωρίς τότε βέβαια να υπάρχει κανένα σχέδιο και χωρίς οι κατεδαφίσεις αυτές να έχουν ενταχθεί σε κανένα «πρόγραμμα ανάπλασης».
Το μόνο αδίκημά τους; Ήταν ντόπιοι, είχαν κτήσει στα χωράφια των πατεράδων τους και διέθεταν άδεια δόμησης. Και αυτό δεν είναι μια πληροφορία που διακινείται από «Έλληνες δημοσιογράφους και αργόσχολους», αλλά προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας στις 17 Νοεμβρίου, το οποίο έκρινε παράνομες τις κατεδαφίσεις, όρισε ποσό αποζημίωσης και διέταξε την επανέκδοση οικοδομικής άδειας.
Κύριε Ράπτη, καλέστε τον κύριο Ράμα να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον θεού και ανθρώπων όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε, γιατί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του έκρινε τις κατεδαφίσεις παράνομες και επιλεκτικές.
Στην συνέχεια ο κύριος Ράπτης συμπεραίνει: Με λίγα λόγια, η Αλβανία του Ράμα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της από τον ολοκληρωτισμό του καθεστώτος Χότζα, να δαμάσει τις έχθρες, τα μίση και τα πάθη της ιστορίας των Βαλκανίων και να εισέλθει οριστικά στη λογική και στον πολιτισμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του.
Δυστυχώς κύριε Ράπτη, στην Αλβανία του Ράμα, ευρύτερα στα μέρη που επιβιώνει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ειδικότερα στην Χειμάρρα, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Οι πρακτικές του Χότζα είναι κυρίαρχες:
α) Στην Χιμάρα δεν μας αναγνωρίζεται το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.
β) Δεν απολαμβάνουμε θρησκευτική ελευθερία. Οι ναοί μας κατεδαφίζονται και η εκκλησιαστική περιουσία γίνεται λάφυρο συμφερόντων.
γ) 26 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος οι περιουσίες δεν έχουν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους.
δ) Η διαφθορά απλώνεται σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού
ε) Η χώρα είναι ένα απέραντο εργαστήρι παραγωγής ναρκωτικών τα οποία ενίοτε κατά την διακυβέρνηση Ράμα, μεταφέρονται και με κρατικά αεροσκάφη.
Παρόλα αυτά κύριε Ράπτη, αν συνεχίζετε να θεωρείτε τον Ράμα σύγχρονο και Ευρωπαίο πολιτικό και την κυβέρνηση του προοδευτική με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, περαστικά σας.