Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μουζάλας: Σταδιακά και διακρατικά ο απεγκλωβισμός προσφύγων από τα νησιά

Μουζάλας: Σταδιακά και διακρατικά ο απεγκλωβισμός προσφύγων από τα νησιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Μουζάλας, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Την ανάγκη ο απεγκλωβισμός προσφύγων από τα νησιά να γίνει σταδιακά και «όχι κραυγαλέα» για να μην κινδυνεύσει η συμφωνία με την Τουρκία υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μπουζάλας ο οποίος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά δεν τους έβαλε η κυβέρνηση, αν φύγουν τώρα θα επιστρέψουν πολλαπλάσιοι από την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής προειδοποιώντας ότι ο απεγκλωβισμός πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, αρχής γενομένης από ευάλωτες ομάδες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι στη Χίο έγινε ήδη με επιτυχία κάτι τέτοιο αφού εστάλησαν από εκεί στην ενδοχώρα 1.500 άτομα.

«Φέρνουμε οικογένειες στην ενδοχώρα, αλλά αυτό δεν θα γίνει κραυγαλέα» ξεκαθάρισε.

Πάντως διαβεβαίωσε πως από τον επόμενο μήνα θα υπάρχουν σε εβδομαδιαία βάση 100 με 200 επιστροφές στην Τουρκία. Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νησιών να βοηθήσουν ώστε να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε, πάντως, ότι η πρόοδος στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα είναι και αυτό το μήνα αργή.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι από τον Ιανουάριο και μετά θα υπάρχει γεωμετρική πρόοδος, η οποία δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα, «αλλά θα ανακουφίσει».

«Ο ρυθμός απαντήσεων έχει διπλασιαστεί και θέλουμε να τετραπλασιαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε όμως η αντιπαράθεση που είχε ο κ. Μουζάλας με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη για τη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά. Μάλιστα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλόγισε στον βουλευτή ότι συντάχθηκε με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, και όχι με την περιφερειάρχη, για να μη δοθεί χώρος εγκατάστασης.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε όμως τον κ. Σεβαστάκη ότι δεν έδειξε ευαισθησία «κατά των ξενοδόχων που δήλωσαν ότι δεν δίνουν δωμάτια στα ευάλωτα άτομα».Από την πλευρά του ο κ. Σεβαστάκης τόνισε ότι “η συνολική δυσφορία και κοινωνική αστάθεια εξαπλώνεται στο μέσο πολίτη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εντοπισμένη σε περιθωριακές κοινωνικές ομάδες”.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την τραγωδία στη Μόρια της Μυτιλήνης όπου έχασαν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες, ένα εξάχρονο παιδί και η γιαγιά του.

Σχετικά άρθρα