Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσίπρας σφυροκοπά τον Μητσοτάκη για 4ο Μνημόνιο – Τι ξέρει

Γιατί ο Τσίπρας σφυροκοπά τον Μητσοτάκη για 4ο Μνημόνιο – Τι ξέρει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Ομαδικές Απολύσεις,

Ο κύβος ερρίφθη στο Μέγαρο Μαξίμου: Ολοκληρωτικός πόλεμος εν μέσω αξιολόγησης προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το χθεσινό non paper 1.000 περίπου λέξεων, το οποίο περνούσε… γενεές δεκατέσσερις τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικό της στρατηγικής που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους.

Όχι τόσο έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κυρίως έναντι του ίδιου του επικεφαλής της Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν ότι το “άλογο” στο οποίο έχει ποντάρει η ΝΔ “χωλαίνει”.

Έτσι με το σφυροκόπημα στον Πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση καταφέρνει πολλαπλούς στόχους: Από τη μία αποκαλύπτει ποιος βρίσκεται πίσω από τυχόν αποτυχία και εμπλοκές στη διαπραγμάτευση, αφού περνά το μήνυμα “ρίξτε τον και εγώ θα τα κάνω όλα”, ενώ από την άλλη απελευθερώνει σταδιακά αντιπολιτευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ που δεν έχουν καμία ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο ταξικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βασικό σχήμα πάνω στο οποίο χαράσσει την αντιπολιτευτική της γραμμή η κυβέρνηση βασίζεται στο δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη. Ο πρώτος προσπαθεί ακόμα και με μεταρρυθμίσεις που απέχουν έτη φωτός από την ιδεολογία του να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ο δεύτερος «να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, το τέταρτο Μνημόνιο».

Έτσι, διόλου τυχαίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται οι κατηγορίες για την ταξικότητα και τον ελιτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες ακόμα και ο ίδιος δεν μπορεί να αποβάλλει, όπως είχε διαφανεί και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Ως εκ τούτου, η πλήρης ταύτισή του με τις θέσεις του ΣΕΒ, της ελίτ των Ελλήνων βιομηχάνων δηλαδή, για τα εργασιακά αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, που υπογραμμίζει εμφατικά τις αντιθέσεις στην προσέγγιση θεμάτων “φωτιά” που αγγίζουν όλες τις πλευρές της κοινωνίας.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δίνει μάχη χαρακωμάτων για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσα σε ένα παντελώς απορρυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον λόγω της τελευταίας εξαετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “ιδεοληψίες” και προέκρινε τις επιχειρησιακές συμβάσεις που ζητούν οι βιομήχανοι.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει ανένδοτο αγώνα για το χρέος, όπως προβλέπεται ρητά από τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και τις επενδύσεις και να περάσει σε φάση ανάπτυξης η οικονομία, όπως συνομολογούν και στην πλειοψηφία τους οι δανειστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε (ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο έλεγε ότι είναι βιώσιμο) αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη την ελάφρυνση του χρέους για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρότεινε δε ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, χωρίς να διευκρινίζει ποιες εννοεί, τασσόμενος στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στο μεταρρυθμιστικό “μπουκέτο” του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, “δεν βρήκε μία λέξη να πει στην ΚΟ της ΝΔ για τη φοροδιαφυγή”. Στήριξε, δηλαδή, την κοινωνική του τάξη», καταλήγει το φαρμακερό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος από την κυβέρνηση αφήνουν αιχμές για υπόγεια επικοινωνία της ηγεσίας της ΝΔ με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές, φωτογραφίζοντας τον Σόιμπλε που δίνει ανένδοτο για να μην ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, γεγονός που επί της ουσίας καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο τυχόν αποτυχίας της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και το χρέος τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Σχετικά άρθρα