Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αναστασιάδης διαψεύδει όλες τις βρομιές του “Πολίτη” για τον Κοτζιά

Ο Αναστασιάδης διαψεύδει όλες τις βρομιές του “Πολίτη” για τον Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν άριστη συνεργασία, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι οποιεσδήποτε εικασίες για ενδεχόμενο κρίσης είναι αδικαιολόγητες, ερωτηθείς αν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση, διαφωνώντας με τη φόρμουλα για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και για τις διεθνείς εγγυήσεις.

Ο κ. Κοτζιάς την Τετάρτη χαρακτήρισε «γελοιότητες» όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.

«Το να επιμένεις στην κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός η κατοχή από την Τουρκία ευρωπαϊκών εδαφών;» ρώτησε ο κ. Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για την Ελλάδα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

Μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών του Κύπριου Προέδρου

Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτηθείς κατά πόσον οι θέσεις του βρίσκουν κατανόηση στις επαφές που έχει με ξένους ηγέτες, απάντησε θετικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα διαβήματα στα οποία προχωρεί γίνονται όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Τόνισε ακόμη ότι η Λευκωσία θέλει να κρατήσει τις πόρτες ανοικτές και θεωρεί ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε – εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα – να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Τετάρτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο κ. Γιούνκερ άλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα