Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί με εκλογές – Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί με εκλογές – Για ποιον χτυπά η καμπάνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε μία πρόταση συμπυκνώνονται τα βασικότερα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αποφάσισε ωστόσο ξαφνικά να επιλέξει μία “ηρωϊκή έξοδο” ο πρωθυπουργός, για την οποία κάνουν λόγο εδώ και καιρό στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας για πρώτη φορά παράθυρο πολιτικών εξελίξεων;

Η απάντηση είναι “όχι”, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός για εκλογές στη λήξη της τετραετίας το 2019 και αφού έχει καταφέρει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με την κοινωνία όρθια.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως στο plan b του πρωθυπουργού δεν υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες, αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με παράλληλη ανακοίνωση μέτρων για το χρέος, που θα οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα μηνύματα ωστόσο μέσα από την απειλή της κάλπης είναι πολλαπλά και προς πολλούς αποδέκτες.

Πρώτα από όλα, το μήνυμα απευθύνεται στους δανειστές και κυρίως στο Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως προέχει η τήρηση των συμφωνηθέντων από όλες τις πλευρές.

Αυτό ήταν εξάλλου και το βασικό χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού, ο οποίος είναι εμφανές – και έχει ήδη αναγνωριστεί στις τάξεις των δανειστών – ότι στόχο είχε να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η αξιολόγηση για να περάσει στο επόμενο βήμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εάν ωστόσο το σκληροπυρηνικό μπλοκ των δανειστών επιμείνει σε παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας πως δεν θα γίνουν αποδεκτές, τότε απειλεί να τιναχθεί στον αέρα όλη η προσπάθεια που έχει γίνει και η οποία όπως φαίνεται από τα στοιχεία της οικονομίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης και νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις λόγω παράλογων απαιτήσεων, θα αποτελεί εν δυνάμει θρυαλλίδα εξελίξεων και θα πυροδοτήσει πολιτικές αναταράξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, που μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, θα ακολουθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, με το Βερολίνο.

Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές προς τις ευρωπαϊκές ελίτ που θέλουν να αποφύγουν στη δεδομένη συγκυρία αναταράξεις στην Ευρώπη: Μην παίζετε με τη φωτιά

Αντίστοιχα, το μήνυμα έφτασε και στους ίδιους τους βουλευτές, οι οποίοι είναι αυτοί που το προσεχές διάστημα θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των νομοσχεδίων που θα ανοίξουν τον “καθαρό διάδρομο για το χρέος”.

Το κλίμα όσον αφορά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καλό, με κομματικά στελέχη από όλες τις πλευρές να κάνουν λόγο για “κλίμα συνοχής και πίστης”, γεγονός που επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν φόβοι διαρροών ενόψει της δύσκολης συνέχειας, αλλά ο πρωθυπουργός θέλει να έχει άπαντες σε εγρήγορση.

Για αυτό το λόγο κιόλας ζήτησε από τους βουλευτές του να βγουν από τα βουλευτικά γραφεία και να ριχτούν στη μάχη της καθημερινότητας με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα με τη μεγάλη περιοδεία που θα κάνει την Παρασκευή στη Θράκη.

«Να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που θα έχουν να μας πουν και τα παράπονά τους. Αλλά, θέλω να είμαστε δίπλα τους ως αποκούμπι, ως στήριγμα, για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα, να μοιραστούμε τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας», τους ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. «Αλλά και να προβάλλουμε το πολιτικό έργο μας. Διότι προβάλλονται μονάχα αρνητικές ειδήσεις -και αυτό το γνωρίζουμε».

Στο ίδιο συσπειρωτικό και με “προεκλογικό” άρωμα ύφος εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως “είναι επικίνδυνη όχι για την κυβέρνηση αλλά για τη χώρα”.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα… αποκαλυπτήρια της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη, η οποία συνοψίζεται σε: αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, νέα βουτιά της οικονομίας, αποτυχία στο χρέος και την ποσοτική χαλάρωση και εκλογές ώστε ως πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ να φέρει τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα αποδώσει στην “καμμένη γη” και το οποίο θα ισοπεδώσει τα πάντα σε Δημόσια Διοίκηση, συντάξεις και μισθούς.

«Ζητά εκλογές (σ.σ. ο πρόεδρος της ΝΔ) για ποιον ακριβώς λόγο; Μήπως έχει να μας πει ότι αυτός έχει κάποιο σχέδιο να διαπραγματευθεί καλύτερα; Όχι. Το μόνο που έχει να μας πει είναι ότι ενδεχομένως θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές, γιατί δεν θα φέρνει καμία αντίρρηση σε τίποτα».

Σχετικά άρθρα