Καταρρίπτονται μύθοι, όπως ότι η πενταετία Καραμανλή έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, ενώ η πραγματικότητα είναι πως υπήρχε «κρυφό» έλλειμμα από την περίοδο Σημίτη, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σε ερώτησή του στη Βουλή, με αφορμή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που απεστάλησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Μην με βάζετε στη διαιτησία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιρρίπτοντας ευθύνες και στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι υπήρχε κυρίως πρόβλημα εσόδων, δηλαδή φοροδιαφυγής, και όχι δαπανών.
Ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «το 1999 όταν η Ελλάδα προετοιμάστηκε για να μπει στην ΟΝΕ και ενώ η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μάς έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από 3%, που ήταν η προϋπόθεση για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, τελικά είπαν ότι ήταν 3,5%. Έρχονται όμως τα στοιχεία και δείχνουν ότι το έλλειμμα το 1999 ήταν 5,8%».
Μάλιστα επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «το 2003 το έλλειμμα είχε φτάσει 7,8%» και «ότι από το 2004 μέχρι το 2007, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα μεσοσταθμικά είχε μειωθεί σε σχέση με το μεσοσταθμικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2003».
«Ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού κατεστημένου της χώρας λέει ότι φταίει για το ότι μπήκαμε στο μνημόνιο η πενταετία Καραμανλή. Εδώ, πλέον, αποδεικνύεται περιτράνως ότι αυτός ο μύθος καταπίπτει», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας ότι τα στοιχεία υπογράφονται από τον Γ. Στουρνάρα «του αρχιτέκτονα εκείνης της εποχής», όπως χαρακτηριστικά.
«Δεν θα μπω τώρα στη διαιτησία για το αν φταίνε περισσότερο οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι «και τα δύο κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι δαπάνες από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ είναι στο επίπεδο της Ε.Ε.
«Η δική μου ανάλυση είναι ότι η φοροδιαφυγή και η μείωση των φόρων ήταν κομμάτι του συστήματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να φτιάχνουν τις κοινωνικές συμμαχίες. Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη και εσείς και το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.
Ακόμη ο υπουργός επεσήμανε πως «η βασική αλλαγή στα ελλείμματα οφείλεται στην αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών ESA 2010», επομένως «τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς προκύπτουν από δύο διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού του χρέους και του ελλείμματος».
Για παράδειγμα, άλλαξε η ταξινόμηση της ΕΑΔ επειδή κάνει συναλλαγές εκτός αγοράς και τώρα είναι εντός της Γενικής Κυβέρνησης, η ταξινόμηση μοναδικών μεταβιβάσεων (των lump sum payments), των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τα interest rate swaps, τα swaps τα επιτόκια κ.λπ.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήταν αρνητικός στην πρόταση του Ν. Κακλαμάνη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια και στην ΟΝΕ.