Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρίλερ με το μίνι Eurogroup του Βερολίνου – Σφοδρές πιέσεις ΔΝΤ για το χρέος

Θρίλερ με το μίνι Eurogroup του Βερολίνου – Σφοδρές πιέσεις ΔΝΤ για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μνημόνιο,

Θολό παραμένει το τοποίο για το μίνι Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Βερολίνο, με κυρίως θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle η συνεδρίαση ματαιώθηκε, με το γεγονός αρχικά να αποδίδεται στην απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε συνάντηση αλλά εν συνεχεία στη σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου στο chicken game με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του ΔΝΤ εκλαμβάνεται ως κλιμάκωση των σφοδρών πιέσεων προς το Βερολίνο για υποχώρηση στο θέμα του χρέους, το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να παραπέμπει στις καλένδες μετά το 2018, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό και εσωτερικό ακροατήριό του ενόψει του εκλογικού έτους 2017.

Την ίδια ώρα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν το σενάριο της συνάντησης στο Βερολίνο την Παρασκευή, επιχειρώντας να περάσουν μία σκληρή γραμμή. «Τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει, δεν υπήρχε και δεν πρόκειται να γίνει στο Βερολίνο» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης γιατί δεν υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η διαδικασία της αξιολόγησης που τρέχει και ότι δεν υπήρχε επισήμως ανακοινωμένη τέτοια σύνοδος.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung τόνιζε ότι στόχος της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ήταν να βρουν μια κοινή συνισταμένη με το ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να δεχθεί να συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο «Μίνι Eurogroup» θα λάμβαναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Κερέ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμενόταν να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο, όπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σε τηλεγράφημα του χτες ανέφερε το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί οριστικά να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις τους .

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν χτες ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση τηρεί χαμηλά τους τόνους, επιμένοντας σε πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εξ’ αποστάσεως μετά την αποχώρηση των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, σε σχόλιο του για το δημοσίευμα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε χθες πως η «μίνι σύνοδος» δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος».

Παράλληλα, κύκλοι του ΥΠΟΙ προσέθεταν ότι “εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος”.

Σχετικά άρθρα